Gruppen-3a-328x120

Hot och misshandel på högstadiet i Tyringe

Hot och misshandel på högstadiet i Tyringe

En pojke i högstadieåldern är misstänkt för att ha misshandlat en jämnårig flicka och hotat personal på Tyringe skola under torsdagen. Han är nu avstängd från skolan fram till jullovet.

Hoten och misshandeln skedde på Tyringe skolas högstadium. Foto: Urban Önell

Polisen larmades till skolan strax före klockan elva på torsdagsförmiddagen på grund av olaga hot mot två skolanställda och misshandel mot en elev.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det blir ingen förundersökning eftersom den misstänkte är under 15 år utan ärendet lämnas till sociala mynidgheter, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Pojken skickades omedelbart hem från skolan. Flickan åkte till akuten med hjälp av sin familj på grund av en misstänkt fraktur i handen.

Polisen förhörde personalen som blivit hotad liksom vuxna vittnen och samtalade även med elever.

Skolsituationen i Tyringe har varit stökig under en längre tid och Skolinspektionen har beslutat om både förelägganden och en anmärkning. Enligt Skolinspektionen berättade majoriteten av eleverna i årskurs 4-9 att de inte hade studiero i ett eller flera ämnen, vilket är ett lagbrott. Elevernas nedsättande jargong med sexistiska, rasistiska och homofobiska uttryck ledde också till ett föreläggande. Nu har åtgärder vidtagits och planerats och Skolinspektionen har beslutat att avsluta ärendet.

Skolchef Niklas Persson tänker inte att händelserna har samband med de tidigare problemen på skolan.

Skolchef Niklas Persson anser inte att torsdagens händelse har samband med de tidigare problemen.

– Nej, så tänker inte jag, säger han.

– Att elever hotar personal på det sättet är vi tack och lov inte vana vid.

Men han förklarar att fortsatta åtgärder krävs utifrån Skolinspektionens beslut.

– Vi har beskrivit vilka åtgärder vi avser att vidta. Det blir inte färdigt på en vecka, det är mer ett långtgående arbete som vi följer upp, säger han.

Frilagt sökte under fredagen rektor Anette Lindblom som var på kurs. Hennes vikarie och biträdande rektor valde att inte gå ut med information till vårdnadshavarna, men skickade information om det som hänt till barn- och utbildningsförvaltningen för kännedom.

– Det är alltid en avvägning. Nu blev det ju medialt också, men vi kan inte rätta det i efterhand. Generellt går vi inte ut till vårdnadshavarna om det inte bidrar till något. Om det finns en fara för andra elever är det mer självklart att informera, säger Niklas Persson.

Berit Önell

Uppdatering:
Artikeln är korrigerad efter att vi fått besked om att de tidigare uppgifter vi fick från skolchefen inte stämde. Händelsen inträffade alltså på högstadiet i Tyringe och inte på mellanstadiet.

Läs mer:

2022-03-21 Stökiga lektioner och nedsättande språkbruk på Tyringe skola

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se