Gruppen-3a-328x120

Häktad för grovt knivbrott istället för bombförberedelser

Häktad för grovt knivbrott istället för bombförberedelser

Den man som på onsdagen greps med ingredienser till bombtillverkning i ryggsäcken har häktats. Det är samme man som dömdes för att ha sprängt bomber och skjutit med luftvapen i korridorer på Hässleholms tekniska skola i december 2018. Men nu häktades han inte för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse eftersom han självmant avbröt det brottet utan istället för grovt brott mot knivlagen.

Hässleholms tingsrätt häktade på fredagen den 24-årige mannen för grovt knivbrott. Foto: Berit Önell

Den nu 24-årige mannen greps på resecentrum i Hässleholm på onsdagsförmiddagen efter att själv ha anmält sig till polisen och visat vad han hade i ryggsäcken. Förutom kniven var det material som skulle kunna användas för tillverkning av någon form av bomb eller sprängladdning, dock inte i tillräcklig mängd för att det skulle förverkligas.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Han hade påbörjat det, men själv avbrutit. Det innebär ett så kallat frivilligt tillbakaträdande och då är han inte straffbar. Han har själv sett till att det inte blev något brott, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

Hon berättar att hon på torsdagskvällen efter att mannen förhörts ändrade brottsrubriceringen till grovt brott mot lagen om knivar och andra farliga föremål.

– Han befann sig på en allmän plats där det fanns många människor och i ett sinnestillstånd som gjorde att det fanns risk att kniven skulle komma till användning, säger hon

24-åringen anhölls istället på grund av risk för fortsatt brottslighet när det gällde knivlagen. På fredagsmorgonen begärde åklagare Emelie Månsson honom häktad av samma skäl. Redan under förmiddagen höll Hässleholms tingsrätt förhandling och beslöt häkta honom enligt åklagarens framställan.

Åtal ska vara väckt senast om två veckor.

Grovt brott mot knivlagen kan ge fängelse i mellan sex månader och två år.

I mars 2020 frigavs mannen villkorligt från ett fängelsestraff på ett år och tio månader för händelserna på HTS. Han dömdes då för allmänfarlig ödeläggelse, misshandel och barnpornografibrott.

Berit Önell

Läs mer:

2019-05-27 Elever och personal berättade om mötet med HTS-sprängaren

2019-09-09 Sänkt straff för bomber och skott på HTS

2022-11-02 Gripen med farligt material i ryggsäck

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se