logga-ligg-tjock

Helena Östling slutar som chef för miljö och stadsbyggnad

Helena Östling slutar som chef för miljö och stadsbyggnad

Miljö- och stadsbyggnadschef Helena Östling slutar efter bara två år och tio månader i Hässleholms kommun. I februari blir hon samhällsbyggnadschef i Lomma kommun.

Helena Östling har sagt upp sig från tjänsten som chef för miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen i Hässleholm. Foto: Marita Lindhav

Helena Östling lämnade in sin uppsägning den 7 november och har tre månaders uppsägning, men slutar lite tidigare. Hennes sista arbetsdag blir den 27 januari.

Hässleholms kommun har annonserat ut tjänsten. I annonsen beskrivs Hässleholm som en nationell knutpunkt och tillväxtmotor i Skåne nordost. Man lockar med spännande utmaningar, bland annat utveckling av stationsområdet, förtätning och förnyelse av den centrala staden och utveckling av stationsorterna.

Så här står det bland annat: “Med både medborgare och näringsliv i fokus verkar du för att det förebyggande arbetet prioriteras och att god service och rådgivning ges. Du är med och skapar förutsättningar för hållbar samhällsutveckling, tillväxt och goda livsmiljöer med stort kvalitetsfokus”.

– Vet du någon som är intresserad så kan jag säga att det är världens roligaste jobb, säger Helena Östling.

Hon är bosatt i Åhus och får nu längre till jobbet.

– Jag blev erbjuden tjänst i Lomma och mina föräldrar har precis flyttat ner. De är lite äldre och även om det blir lite längre pendling för mig passar det bättre just nu. Det är inte så att jag söker mig härifrån, snarare försöker jag få ihop livspusslet lite bättre. Jag försöker hålla dörrarna på glänt. Man vet aldrig, kanske kommer jag tillbaka någon gång framöver, förklarar hon.

Hon tycker att Hässleholm är en spännande kommun.

– Det finns mycket här som skulle kunna komma loss. Gräset är inte grönare någon annanstans, sedan är det inte jättelänge jag har varit här, säger hon.

Hon kom i början på veckan tillbaka efter semester och kommer att ha semester igen efter nyår.

– Jag ska ha lite semester till i början på januari. Det är min 50-årspresent, jag gillar ju att åka skidor, berättar hon.

Nu måste hon avsluta mycket i sitt arbete och samtidigt försöka planera för nästa år.

– Jag avvecklar mig själv, säger hon.

Hon förutsätter att en ny förvaltningschef inte hinner tillsättas innan hon slutar.

– Det blir väl en tillförordnad fram tills dess, säger hon.

Hon berömmer sina kollegor.

– Det är alltid vemodigt att lämna. Jag har haft fantastiska kollegor i Hässleholms kommun, säger hon.

Hon anser att förvaltningen nu är stabil och bra. När hon började sin tjänst den 1 april 2020 var det stökigare. Den stora sammanslagningen mellan miljö- och stadsbyggnadsförvaltningarna 2019 hade inte riktigt satt sig och pandemin hade just brutit ut. Revisorerna har just riktat kritik mot hur sammanslagningen sköttes och menar bland annat att för kort förberedelsetid gjorde att det tog längre tid att få den nya organisationen att fungera.

– Det var två olika förvaltningar med olika kultur som skulle bli en. Självklart var det lite kaos. Pandemin gjorde att det blev väldigt mycket saker att hantera både för medborgarna och kommunen. Men jag tycker ändå att vi landat rätt stabilt, säger Helena Östling.

När Helena Östling anställdes i Hässleholm fick hon en månadslön på 73 000 kronor. Idag är den uppe i 76 600 kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se