Gruppen-3a-328x120

Det gäller att prioritera rätt och ta ansvar

Det gäller att prioritera rätt och ta ansvar

INSÄNDARE. I svåra ekonomiska tider måste man som politiker våga ta ansvar och prioritera rätt saker. I Liberalernas budget 2023 fanns en viktig besparing som inte drabbar medborgarna eller verksamheterna. Med hjälp av ekonomikontoret räknade vi fram en besparing på tre miljoner per år genom att minska antalet arvoderade politiker. Hässleholm har nämligen en extra ordförande i de flesta nämnderna samt ett extra kommunalråd, en lyx som många andra kommuner intekostar på sig och vi kan inte heller se att nyttan för kommunen motsvarar kostnaden.

Vi tog även bort en investering som beskrevs som en ombyggnad av lokaler för Ge och Få som i själva verket handlar om att frigöra mer lokaler för modelljärnvägsföreningen. Verksamheten Ge och Få är ett viktigt hållbarhetsarbete som kommunen bedriver. De återvinner och renoverar bl a möbler som förvaltningarna kan hämta i stället för att köpa nytt. Detta sysselsätter också personer med funktionsvariationer så att de har ett meningsfullt arbete att gå till. Nu skall man slå sönder verksamheten genom att flytta ut vissa delar i olika lokaler för att modelljärnvägsföreningen skall få mer sammanhängande lokaler. Detta till en kostnad på ett par miljoner. Detta är en synnerligen dålig prioritering som inte ens varit motiverad i goda ekonomiska tider. Modelljärnvägsföreningen är en viktig förening som så många andra och de gör ett fint arbete men varför prioritera dessa högre än andra investeringar. Gör om och gör rätt.

Genom att spara de tre miljonerna på vice ordförande och kommunalråd hade man kunnat behålla tillväxtavdelningen intakt och även genomföra Europaforum. En intakt tillväxtavdelning är viktig i svåra tider då det behövs en tillväxt i kommunen för att hjälpa nya företag, befintliga företag och företag som vill flytta hit. Det är också viktigt att få fler personer att flytta till kommunen och arbeta och bidra till mer skatteintäkter samt utveckla kommunen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Europaforum är också ett viktigt arrangemang som sätter Hässleholm på Europakartan. Vid tidigare arrangemang har det kommit besökare och föreläsare från olika länder som troligtvis aldrig annars kommer att besöka Hässleholm. Det har då gynnat besöksnäringen med fina intäkter. Nu valde Lund att ta över arrangemanget och de tackade för detta då de såg vikten av detta. För att citera kommunalrådet Philip Sandberg i Lund: “Att säga att vi skall satsa på våra kärnverksamheter i stället visar att man inte ser kopplingen mellan det lokala och det globala. Det är ju bara att beklaga att det SD-ledda styret i Hässleholm inte vill höja blicken och tro att man kan bygga någon slags mur runt kommungränsen. Vi är dessutom en landsända där vi har närmare till Hamburg och Berlin än till Stockholm. Vi står beredda att ta över Europaforum i Lund”.

Med vår mycket rimliga prioritering hade vi kunnat ha kvar tillväxtavdelningen och genomföra Europaforum.

Agneta Olsson Enochsson
Liberalerna Hässleholm

Gruppledare
Kommunfullmäktigeledamot

Thomas Haraldsson
Liberalerna Hässleholm
Kommunfullmäktigeledamot

Marie Hult
Liberalerna Hässleholm
Kommunfullmäktigeledamot

Thomas Nilsson
Liberalerna Hässleholm
Ersättare Kommunfullmäktige

Maria Hortlund
Liberalerna Hässleholm
Ersättare Kommunfullmäktige

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se