torsjö live vers2

Simhallen i Sösdala ska rivas – väggen säkras bara

Simhallen i Sösdala ska rivas – väggen säkras bara

Simhallen i Sösdala kommer att rivas. Trots sitt vallöfte om att renovera beslöt SD vid ett internt gruppmöte i förra veckan att följa M:s och KD:s linje. Men det berättade inte tekniska nämndens ordförande Ulf Berggren (SD) i kommunfullmäktige på måndagskvällen. På en enkel fråga från Joachim Fors (S) svarade han att den rivna gaveln ska byggas upp igen. Det var inte hela sanningen.

– Vi ska säkra den inför rivningen, säger Ulf Berggren på tisdagen.

– Jättejobbigt. Det är ett stort nederlag för oss, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) om att bryta vallöftet.

Ulf Berggren (SD) sa i fullmäktige att den rivna ytterväggen ska byggas upp, men inte att det bara är i väntan på rivning. Foto: Urban Önell

Sösdala simhall stängdes 2019 av SD och den då styrande borgerliga minoriteten. Sedan har SD ändrat sig och kommunfullmäktige har istället beslutat att renovera och återöppna simhallen i Sösdala. Men inga anbud kom in vid upphandlingen och tillräckligt med pengar har aldrig budgeterats. I årets budget finns inga medel alls avsatta. Ändå har SD sagt att avsikten är att renovera simhallen så snart det är möjligt – tills nu.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det finns inga ekonomiska förutsättningar för att renovera den hallen. Den är i för dåligt skick, säger Ulf Berggren.

Han förnekar först att han sagt i kommunfullmäktige att väggen ska byggas upp igen. Han blir irriterad när Frilagt hänvisar till inspelningen av sammanträdet som ligger på kommunens hemsida.

– Lugna dig, annars lägger jag på, säger han.

Varför sa du inte att den inte skulle byggas upp igen eller att det var osäkert?

– Jag ville inte ha den debatten i kommunfullmäktige, säger han.

Sedan förklarar han att byggnaden måste säkras. Därför behövs de specialbeställda infästningarna och en uppbyggnad av väggen, men inte permanent.

– Gaveln håller på att ramla och den ligger på en skolgård. Det tar minst sex månader innan vi kan riva. Vi ska söka rivningslov och det är en väldigt komplicerad rivning, säger han.

– Det är inte så enkelt som alla tror.

Väggen ska inte byggas upp som den var förut utan enbart säkras innan simhallen rivs. Idrottsdelen ska däremot stå kvar och rustas upp. Foto: Marcus Nilsson

Ulf Berggren säger att det är billigare att bygga ett helt nytt badhus än att renovera Sösdala simhall.

Något formellt beslut om att riva simhallen har ännu inte fattats. Ulf Berggren tror att det kan hanteras inom tekniska nämnden, men måste undersöka det närmare.

– Det spekuleras om att bara rivningen kan kosta tre miljoner kronor, säger han.

Den del av byggnaden som rymmer idrottshallen ska vara kvar och rustas upp. Entrén ska förnyas.

– Det måste också byggas en ny gavel mot idrottshallen. Det kan kosta fem-sex miljoner. Jag vet inte om det kan beslutas nu eller måste tas in i budgetprocessen, säger Ulf Berggren.

Han beklagar att SD nu inte håller det man lovade i valrörelsen.

– Det är ett jättetungt beslut. Men byggnaden är i mycket sämre skick än vi trodde. Det konstaterades när man började inspektera väggarna. Processen började i september, säger han.

Hanna Nilsson tycker att det var rätt att inte berätta om rivningen i ett kort svar på en fråga under kommunfullmäktige.

– Det hade skapat en större diskussion. Det är bättre att kunna förklara det på ett bra sätt, säger hon.

Även hon konstaterar att ett vallöfte bryts.

– För oss har det varit självklart att när vi vinner valet ska vi renovera simhallen. Nu är vi i en situation där det är ogörbart. Jag trodde verkligen att vi skulle klara det, men utifrån den ekonomiska situation vi har nu går det inte. Det var dåligt när vi startade året, men nu har vi fått nya siffror som är ännu värre, säger hon.

Hanna Nilsson (SD) ser det som nödvändigt att bryta vallöftet på grund av den ekonomiska situationen och att simhallen visat sig vara i sämre skick än tidigare känt..

Det handlar bland annat om en försämrad skatteprognos, höjda elkostnader, va-taxor och pensionskostnader som blir ännu högre än väntat på grund av att de inflationssäkras.

– Om vi hade haft hur mycket pengar som helst hade vi redan varit igång, säger Hanna Nilsson.

– Vi måste ta ansvar nu. Alla medel måste läggas på kvalitet i skolan och kvalitet i vården. Det är inte bara vi som har det jobbigt. I Malmö ska barnen bara få kött en gång i veckan. Där vill vi absolut inte hamna, säger hon.

Lina Bengtsson (M) bekräftar att hennes parti redan tidigare ställt in sig på att riva simhallen i Sösdala på grund av byggnadens dåliga skick. Hon visste att SD nu ändrat sig.

– Vi har haft dialog hela tiden, säger hon.

Hon vet inte om ett nytt beslut nu behöver tas i kommunfullmäktige som ju beslutat att simhallen ska renoveras.

– Vi får stämma av med tjänstemännen, säger hon.

Joachim Fors (S), själv Sösdalabo, reagerar starkt på tisdagens besked som han fick via Norra Skåne.

– Först blev jag ledsen, sedan förbannad. Igår stod Ulf Berggren och lovade att bygga upp väggen på åtta veckor. Han ljög helt enkelt för hela fullmäktige, säger Joachim Fors.

Joachim Fors (S) reagerade starkt på tisdagens besked om simhallen, dagen efter att han fått svar på sin fråga om väggen. Foto: Urban Önell

Han förklarar att han inte hunnit smälta informationen ännu.

– Jag har inte hunnit sörja, säger han.

Men han har redan fått många meddelanden med reaktioner från Sösdalabor.

– Jag har fått meddelanden om vilka svikare SD är. De fick över 40 procent av rösterna i Sösdala. Om folk röstade på dem för att de lovat renovera simhallen är det klart att de är besvikna, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-01-31 Laddstolpar för elbilar och kylsystem i äldreboenden får vänta

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se