torsjö live vers2

Torsjö Live blir utan kommunalt sponsringsbidrag

Torsjö Live blir utan kommunalt sponsringsbidrag

Hässleholms kommun ger inget sponsringsbidrag till Torsjö Live i år. Motiveringen är kommunens dåliga ekonomi.

– De får anpassa sina biljettpriser, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD).

Lena Wallentheim (S) ville däremot ge bidrag och betonar att det också handlar om marknadsföring av kommunen.

Det blev publikrekord när Torsjö Live 2022 kom tillbaka efter två års pandemiuppehåll. Nu drar kommunen in sponsringsbidraget. Foto: Jonathan Önell

Beslutet fattades i kommunstyrelens arbetsutskott på onsdagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunen har sponsrat festivalen sedan starten 2014. Antalet besökare har ökat från 3 000 första året till 12 000 förra året.

Men Hanna Nilsson var förra året kritisk till att kommunen skulle fortsätta sponsra arrangemang som Torsjö Live eftersom det drivs av ett företag.

– Det är ett aktiebolag som dessutom gick plus förra året, säger hon nu.

Hon ser inte samma behov av stöd från kommunen till företag som till ideella föreningar, men konstaterar att det inte finns något förbud mot att sponsra bolag.

– Jag tycker att det är väldigt opassande, säger hon och menar att ett företag kan vara vinstdrivande och, liksom kommunen, får anpassa sig för att klara sin budget.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) är av liknande uppfattning.

– Torsjö Live har möjlighet att påverka sina intäkter. De kan ta in fler besökare, säger hon och påpekar också att kommunen via Hässleholm Miljö fortfarande ska sponsra genom att stå för sophantering och tömning av toaletter.

Lena Wallentheim yrkade att Torsjö skulle få 250 000 kronor i sponsringsbidrag, vilket är samma belopp som förra året men mindre än ansökta 400 000 kronor. Arrangörerna hade föreslagit att kommunen i år skulle bli huvudsponsor och framhävde att Torsjö Live gynnar kommunen på flera sätt.

– Syftet med att sponsra någon är också att man vill exponera kommunen och få positiv marknadsföring. Ja, de gick plus förra året, men de har också haft många år med minusresultat. Det är ett stort evenemang, det är känt runt omkring oss och det gynnar också många andra näringsidkare som får ta del av de som kommer och besöker kommunen. Kommunen ska vara på kartan, säger Lena Wallentheim.

Hon ville att kostnaden ska tas ur kontot för oförutsedda utgifter.

– Vi måste också betona att vi tycker att det är ett jättebra evenemang. De är jätteduktiga på det de gör, men vi måste verkligen prioritera kommunen i det här läget, säger Hanna Nilsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se