torsjö live

Gängkriminalitet: Tre åtalade för vapentransport i Tyringe

Gängkriminalitet: Tre åtalade för vapentransport i Tyringe

Konflikten mellan två kriminella nätverk i Hässleholmsområdet har nu lett till åtal för tre män. De var inblandade i en mindre vapentransport som polisen avbröt på en gångväg vid Stenbocksgatan i Tyringe. Samtliga åtalas för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.

Polisen hade en tid spanat på två av männen, 25 och 30 år gamla. Men den yngste greps först, en 21-årig man som av polisen framställs som en springpojke till det kriminella nätverket. Polisen hade avlyssnat de misstänktas telefoner och förstått att 21-åringen fått i uppdrag att hämta vapnet i Tyringe eftersom det nu behövdes. Det var en revolver som varit undangömd, inlindad i en handske, och som han nu “grävt upp”. Polisen hittade den inuti en handske i hans jackficka.

De andra två greps ett par veckor senare. Alla tre åtalas för att tillsammans och i samförstånd ha innehaft revolvern, en Smith & Wesson kaliber 32, utan att ha rätt till det. 21-åringen erkänner brottet medan de andra nekar.

21-åringen skulle överlämna revolvern till ledarna i det kriminella nätverket. Foto ur förundersökningen
Vapnet förvarades i en handske. Foto ur polisens förundersökning

I förundersökningen ingår en lägesbild från polisen med information om de två kriminella nätverken. Konflikten mellan dem handlar troligen om vem som ska styra narkotikamarknaden. Den har under 2022 lett till åtminstone fem skjutningar, två sprängningar och ett misslyckat försök till sprängning.

Den åtalade 25-åringen är enligt polisen en tongivande och ledande person inom det kriminella nätverk som är lokaliserat till centrala Hässleholm och Tyringe. Han är de senaste åren dömd för utpressning, misshandel och flera fall av narkotikabrott. Nu är han misstänkt i flera utredningar om liknande brott. Den tredje mannen, 30 år gammal, beskrivs som tongivande. Han är också en av de två målsägande som inte blev skadade vid skjutningen på Skolgatan i oktober. Han är dömd för flera narkotikabrott och är också misstänkt i flera pågående utredningar om bland annat penningtvätt.

Enligt polisen är narkotikabrottslighet basen i nätverkets verksamhet och den är starkt kopplad till andra grova brott såsom våld, vapen och penningtvätt. Nätverkets medlemmar har ofta ett aggressivt beteende mot poliser och deras attityd mot rättssamhället beskrivs som systemhotande.

En del av skottlossningarna och sprängningarna under konflikten mellan nätverken har skett i området kring Viaduktgatan och Götagatan. Foto: Jonathan Önell

Det andra nätverket kretsar kring Viaduktsgatan i Hässleholm och en familj som i olika konstellationer bedrivit narkotikahandel där. Inslag av utpressning och våld har förekommit frekvent. En av ledargestalterna är nu häktad för delaktighet i skjutningen på Skolgatan och blev själv i augusti 2022 beskjuten i bil på öppen gata i centrala Hässleholm. Han skadades inte den gången. Sämre gick det när han 2019 blev skjuten med flera skott vid Verktygsdammarna i Tyringe. 25-åringen i det konkurrerande nätverket var då delgiven misstanke för försök till mord, men förundersökningen lades ner på grund av bristande bevisning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se