logga-ligg-tjock

Manifestation för Ukraina efter ett års krig

Manifestation för Ukraina efter ett års krig

”Glöm aldrig Ukraina” är parollen för en manifestation utanför stadshuset i Hässleholm. Den anordnas i morgon fredag den 24 februari klockan 13.30 med anledning av att det nu gått ett år sedan Ryssland attackerade Ukraina.

Ukrainas flagga vajar åter utanför stadshuset i Hässleholm under fredagen. Bilden är från februari 2022. Foto: Jonathan Önell
”Nej till krig” var budskapet på ryska på Marika Bernadts skylt, vid en manifestation i Tyringe våren 2022.

Márika Bernadt är initiativtagare till manifestationen, där hon kommer att vara en av flera talare. Mellan 20-30 ukrainare beräknas vara med. En del av dem kommer från Qvarngården i Stoby där det för närvarande bor 34 personer på flykt undan kriget. Andra ukrainare har tilldelats, eller ordnat, egna lägenheter. Vanliga svenskar är givetvis mer än välkomna att vara med under manifestationen och visa sitt stöd.

– Det vore jättebra om någon politiker också ville vara med, säger Márika.

Hon kommer själv från Estland, och fick mer eller mindre en chock den 24 februari i fjol när anfallet inleddes. Det var nämligen på Estlands nationaldag. När hon då skulle läsa på nätet om firandet av hemlandets självständighet, överskuggades det helt av Rysslands angrepp på Ukraina.

– Jag fick läsa det flera gånger, för jag trodde att jag läste fel, berättar hon.

Márika har arbetat som professionell tolk. Hon kan ryska, ett språk som många ukrainare behärskar, men inte alltid vill använda efter invasionen. Márika påtalar att många av ukrainarna också kan en del engelska. Dessutom har pingstkyrkan språkcaféer där de lärt sig en del svenska. Så det går bra att ta kontakt med dem utanför stadshuset.

Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se