torsjö live

Initiativ om bidrag till Torsjö Live och Hesslecitys sommar

Initiativ om bidrag till Torsjö Live och Hesslecitys sommar

Onsdagens kommunstyrelsemöte fick ta ställning till bidrag till Torsjö Live och Hesslecitys sommaraktiviteter, trots att ärendena tidigare avslagits. De lades till på dagordningen efter initiativärenden från oppositionen. Båda förslagen röstades dock ner.

Magnus Åkeborn (V). Foto: Urban Önell

Vänsterpartiet föreslog att Torsjö Live skulle få 250 000 kronor i sponsorbidrag. Det var samma belopp som festivalen fått de senaste åren och som oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) föreslog i kommunstyrelsens arbetsutskott.

– Vi i V är inte så glada för att ge pengar till ett aktiebolag. Men i det här fallet tycker vi att de uppfyller kriterierna. Vi skulle aldrig vilja gå in och sponsra stora företag, men det här är ett arrangemang som tillför väldigt mycket och uppfyller alla kriterierna. Vi får titta på varje fall för sig, säger gruppledaren Magnus Åkeborn.

Hans initiativärende fick endast stöd av S och förslaget avslogs. Båda partierna reserverade sig.

S föreslog att Hesslecity skulle få ett bidrag på 350 000 kronor för att kunna genomföra aktiviteten Sommar Hässleholm 2023. Hesslecity organiserar företagare i Hässleholms centrum. Men i initiativärendet betonas att det också är en ideell förening.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S). Foto: Urban Önell

– Många människor har det tufft ekonomiskt och därför är det extra viktigt att kunna arrangera aktiviteter gratis för såväl gammal som ung, nu när sommaren närmar sig, skriver Lena Wallentheim och påpekar att det skulle se märkligt ut om kommunen inte stöttar upp när externa parter redan beslutat bidrat till projektet.

Detta stöddes av V och L som tillsammans med S reserverade sig mot beslutet.

Magnus Åkeborn ser en risk att det utan kommunalt bidrag till Hesslecity inte blir några gratis sommaraktiviteter alls för allmänheten i Hässleholm i sommar.

– Det är lite av samma tanke som med Torsjö Live. Vi kan inte ha en död kommun, inte bara stänga ner allting, stänga dörren och kasta nyckeln. Det måste hända något, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se