torsjö live

Varför har inte Sverige ett tak för elbolagens övervinster?

Varför har inte Sverige ett tak för elbolagens övervinster?

INSÄNDARE. EU-förordningen som skulle ta övervinsterna från energibolagen och dämpa de höga kostnaderna till konsumenterna infördes den 6 oktober 2022 i hela EU. Nederländerna kan ge tillbaka 20 miljarder till sina medborgare, Finland 15 miljarder. 

Vad kommer svenska regeringen och SD att ge oss konsumenter? 150 miljoner.

Svaret från regeringskansliet är en våg av siffertrixande och angrepp mot journalister som med all rätt ställer relevanta frågor. Trumps vrål om “fejkade nyheter” verkar ha implementerats av SD för att användas av regeringspartierna.

För den relevanta frågan är, hur kan ALLA andra EU-länder redan ha infört ett tak för elproducenternas övervinster och som garanterar en saftig återbäring till deras medborgare, men inte här i detta land?

Varför valde regeringen och SD att skjuta upp taket för övervinster till mars månad, när elpriserna gått ner rejält? Varför valde regeringen och SD en modell för elstöd som försäkrar att hyresvärdarna kan strunta i att betala ut elstödet till sina hyresgäster och ta pengarna själva?

Svaret är enkelt. Det handlar om att Ebba Busch och SD vill värna om elbolagens vinstmarginal. Inget annat. När lagförslaget lades fram den 12e december så bad regeringen och SD om yttranden från energibolagen och fyra branschorganisationer. Inga representanter för elkonsumenterna var med i det yttrandet.

Vi kan se liknande resonemang när det gäller matpriserna. Riksbankschefen ville tydligen att vi bland annat skulle köpa billigare semlor för att sänka inflationen.

Men problemet är ju att de som levererar billigare semlor är de stora matjättarna som har 85 procent av marknaden. Detta oligopol höjer ständigt sina priser, så att köpa billigare går inte. Inte fasen kan de små fina bagerierna i kommunen konkurrera med ICA´s priser på semlor? Det som händer är att de stora matjättarna tar mer och mer marknadsandelar och slår ut den småskaliga produktionen av matvaror.

Det är tydligt att regeringens och SD´s intresse inte är att vi konsumenter ska få det bättre. Det är viktigare att de stora bolagen som redan tjänar miljarder ska få sina vinstmarginaler skyddade. Hyresvärdar, matjättar, energibolag och banker är organisationer som idag tjänar storkovan på regeringens och SD´s svindlerier, och de kan göra detta i hemlighet utan någon insyn. 

Men de röstades fram av en majoritet av väljarna i detta avlånga land, så det är bara att kämpa på innan pensionen. Och under tiden skålar SD och regeringspartierna med champagne och dyr whisky som bekostats av oss skattebetalare från den fina skattesänkningen som alla som tjänar över 50 000 kronor per månad fick i present i år.

Skål!

Ulf Nilsson
Medborgare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se