Gruppen-3a-328x120

Förundersökning för utpressning om köp av vikingabyn

Förundersökning för utpressning om köp av vikingabyn

Polisen inledde på måndagen förundersökning mot Oddvar Lönnerkrantz för utpressning alternativt försök till utpressning mot SD-topparna Hanna Nilsson och Ulf Berggren i Hässleholm. Enligt anmälan försökte han pressa dem att köpa Vittfarnas vikingaby, annars skulle han gå till media med inspelningar som skulle göra att det blir “väldigt tråkigt för vissa”.

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson och tekniska nämndens ordförande Ulf Berggren, även gruppledare för SD i Hässleholm, polisanmälde på fredagen Lönnerkrantz för både olaga hot och utpressning. Den hotfulla situationen ska ha uppstått vid ett möte mellan politikerna och vikingabyns företrädare i stadshuset den 6 mars.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Hanna Nilssons och Ulf Berggrens polisanmälan ledde på måndagen till en förundersökning om utpressning alternativt försök till utpressning. Foto: Urban Önell

Mötet handlade till stor del om att Oddvar Lönnerkrantz ville att kommunen skulle köpa vikingabyn för 12,5 miljoner kronor eftersom man inte lyckats lösa konflikten med kommunen bland annat angående bygglovsärenden. Politikerna var avvisande och fick då höra att inspelningar med dem skulle bli offentliga.

Hässleholmspolisen har överlämnat ärendet till Region Syds demokrati- och hatbrottsgrupp i Malmö. Gruppledaren Anders Lundborg är förundersökningsledare.

– Jag har inte hunnit läsa ärendet ännu så jag kan inte säga något, säger han.

Han ska nu sätta sig in i det underlag som finns.

– Jag får prata med dem som har anmält, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-10 Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se