torsjö live vers2

Lina Bengtsson om inspelningarna: “Kan skada förtroendet”

Lina Bengtsson om inspelningarna: “Kan skada förtroendet”

– Det är klart att det här är besvärande och kan skada förtroendet, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M) efter att ha lyssnat på inspelningarna där kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) bland annat hörs bekräfta att hon tidigare ville ha “hjälp” av vikingabyn med en person som överklagat kommunens beslut att köpa äldreboendet Björksäter. Idag säger hon att förslaget kom från vikingarna som i sin tur anklagar henne för att ha försökt leja dem som torpeder.

SD är nu försiktiga med kommentarer, men Patrik Jönsson, kommunfullmäktiges förste vice ordförande och riksdagsledamot, meddelar att han har fullt förtroende för Hanna Nilsson.

Efter att ha lyssnat på inspelningarna säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M) att de är besvärande och kan skada förtroendet för Hanna Nilsson. Foto: Urban Önell

Nya polisanmälningar har gjorts i konflikten efter SD-topparnas anmälan i fredags mot Oddvar Lönnerkantz för att han ska ha hotat att lämna inspelningarna till media om kommunen inte köper vikingabyn för 12,5 miljoner kronor. En förundersökning om utpressning alternativt försök till utpressning är inledd.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På tisdagen gjorde vikingabyns företrädare en polisanmälan mot Hanna Nilsson för övergrepp i rättssak genom att försöka leja dem som torpeder, förtal genom uttalanden i tidningsartiklar i Frilagt och Norra Skåne under fredagen och måndagen samt otillbörlig påverkan på Migrationsverket i Oddvar Lönnerkrantz fru Maral Otetileus ärende. Enligt Norra Skåne har Hanna Nilsson dessutom gjort en ny polisanmälan mot Oddvar Lönnerkrantz, om förtal. Hon vill på tisdagen inte svara på Frilagts frågor och polisen kunde på tisdagen inte bekräfta att hon gjort en sådan anmälan.

Hanna Nilsson lovade att försöka ordna så att kommunen köpte Vittfarnas vikingaby vid Vätteryds gravfält. Nu har hon polisanmält Oddvar Lönnerkrantz för utpressning för att han hotat med att lämna inspelningarna till media om köpet inte blir av. Foto: Urban Önell

Reaktionerna har varit starka efter att Frilagt på måndagen publicerade två ljudfiler. I den ena hade vi valt ut några anmärkningsvärda delar ur den en och en halv timme långa inspelningen från vikingabyn den 24 januari. Hanna Nilsson hade då ett enskilt möte med Oddvar Lönnerkrantz för att förbereda ett möte dagen därpå där fler politiker deltog.

Kommunens högsta politiker säger i inspelningen att kommunen ljugit i domstol om vikingabyns bygglovsärenden, lovar att försöka ordna så att kommunen köper fastigheten “lite dyrare” eller att vikingabyn ska få positivt besked om bygglov. Språkbruket är inte det som förväntas av ett kommunalråd när Hanna Nilsson talar om “den här jävla kommunen”.

Hanna Nilsson vill inte svara på fler frågor om inspelningarna. Foto: Urban Önell

Nästa dag skriver hon till Oddvar Lönnerkrantz att hon tyckte att mötet med politikerna blev “mycket bra”.

Nu har även Lina Bengtsson, Hanna Nilssons koalitionspartner i kommunledningen, lyssnat på inspelningarna och verkar bekymrad.

Lina Bengtsson sa i Norra Skåne på tisdagsmorgonen, efter att bara ha läst artikeln i Frilagt, att hon litade på det Hanna Nilsson sagt och ansåg att hon kunde fortsätta som kommunstyrelsens ordförande.

Men efter att själv ha hört uttalandena på inspelningen uttrycker Lina Bengtsson sig annorlunda.

– Det här är givetvis allvarliga anklagelser och omständigheterna behöver klaras ut. Vi får se tiden an och även avvakta polisutredningen. Det är klart att det här är besvärande och kan skada förtroendet och ytterst är det en fråga för SD att hantera, skriver hon på eftermiddagen i ett sms till Frilagt.

Frilagt har förgäves sökt Christer Caesar som företräder KD, det tredje partiet i styret.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim undrar om Hanna Nilsson kan sitta kvar på sin post.

– Hade mitt parti hört en sådan inspelning om mig hade både mitt lokala och centrala parti bett mig att lämna in min avskedsansökan omedelbart, säger hon.

– Men vi kan inte säga vad SD ska göra. Det är en diskussion de måste ta, säger hon.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) säger att hon hade fått avgå omedelbart om hennes parti hört henne uttala sig i en sådan inspelning.

Hon tycker att det är lite svårt att höra vissa saker på inspelningarna, bland annat i delen om Björksäter.

– Men hon dementerar inte det.

Lena Wallentheim tycker att det hon hört är illa nog.

– Det jag sett och läst och lyssnat på tycker jag är otroligt allvarligt. Hon säger att våra tjänstepersoner ljuger och dessutom ljuger i domstolen, säger hon.

Hon reagerade också starkt på att Hanna Nilsson sa “den här jävla kommunen”

– Spontant, när hon har en sådan position kan hon inte stå och säga så.

Hon menar också att tjänstepersoner anklagas för brott.

– Det är ett brott att ljuga i rätten, det är mened.

– Det här är fruktansvärt olyckligt.

Hon funderar på vad som ska hända nu.

– Det är väl en tidsfråga innan den nationella pressen tar upp det. Då blir det en helt annan press mot dem som styr, säger hon.

Hos SD i Hässleholm är det bara Patrik Jönsson som kommenterar situationen.

Patrik Jönsson tog istället upp de dagsaktuella problemen med elförsörjningen och ökade energipriser.
Patrik Jönsson är skeptisk till inspelningen eftersom saker kan tas ur sitt sammanhang när en inspelning redigeras.

– Jag har fullt förtroende för Hanna. Jag har inte haft med ärendet att göra så det kan jag inte kommentera. Jag kan dock konstatera att det varit ett komplext ärende från förra styret och då frågan kvarstår hamnar det i styrets knä att lösa. Jag är övertygad om att det också kommer att göras, skriver han i ett sms till Frilagt.

Inspelningarna är han skeptisk till.

– Gällande inspelningen förefaller det tydligt för mig att det är redigerat material i en konversation mellan “vänner” varför jag lämnar det utan större värde, då saker kan tas ur sitt sammanhang. I övrigt hänvisar jag till Ulf eller Hanna, skriver han.

Ulf Berggren svarar i telefon, men vill inte säga någonting.

– Jag har ingen vidare kommentar på detta, jag hänvisar till det vi tidigare har svarat. Vi kommer att invänta polisens utredning om utpressning, säger han.

Vi vill ge dig möjlighet att kommentera inspelningarna också.

– Jag fick inte kommentera den andra artikeln där mitt namn nämndes så varför ska jag svara nu?

Han nämndes enbart för att Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz i inspelningen pratade om att han hade sagt att det inte var någon bra idé att vikingarna skulle göra något mot Martin eftersom hon då skulle stå i skuld till dem.

Ulf Berggren hänvisar bara till tidigare kommentarer om polisanmälan. Foto: Urban Önell

När Frilagt ringer Hanna Nilsson på tisdagseftermiddagen svarar hon med ett sms: “Hej, skriv ett sms tack”.

Frilagt skickar frågor på sms om de nya polisanmälningarna från både henne och Oddvar och om hon tänker sitta kvar som kommunstyrelseledamot och ledamot i partistyrelsen.

– Jag har inga mer kommentarer kring detta utan hänvisar till mina tidigare uttalanden. I övrigt får du vända dig till SD Riks pressavdelning, skriver hon – trots att det inte finns några tidigare uttalanden att hänvisa till i dessa frågor, åtminstone inte i Frilagt.

Vid fredagens intervju med Ulf Berggren och Hanna Nilsson berättade de att SD-distriktets ombudsman Anders Olin fått del av inspelningarna. Han hade också hört av sig till dem om innehållet, något de dock tonade ner. Varken Anders Olin eller någon annan på distriktet svarar Frilagt och SD:s nationella presstjänst hänvisar till distriktet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-10 Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se