Gruppen-3a-328x120

Legionella stänger Qpoolens simhall

Legionella stänger Qpoolens simhall

Qpoolens simhall håller stängt på obestämd tid på grund av höga halter Legionella-bakterier i duscharna. Därmed finns den enda öppna simhallen i kommunen nu i Bjärnum.

Qpoolens simhall är stängd igen, nu på obestämd tid på grund av Legionella i duscharna. Foto: Berit Önell
Henrik Samevik, tillförordnad fritidschef.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt kommunens hemsida är Qpoolens simhall stängd tills vidare på grund av “dåliga provvärden”.

– Det var alldeles för höga värden vid den senaste mätningen, säger Henrik Samevik, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen.

Det gäller mätningar från den 2 mars där provsvaren kom till kommunen på måndagen. De högsta värdena på 3 300 cfu per liter uppmättes i herrarnas duschar. I damernas duschar var provresultatet 120 cfu per liter.

Det finns inga svenska gränsvärden för Legionella, men kommunen följer WHO:s rekommendation om 1 000 cfu som så kallat aktionsvärde där åtgärder ska vidtas.

Henrik Samevik berättar att kommunen under onsdagen ska ha möte med berörda föreningar för att planera den verksamhet som går att genomföra.

Han förklarar att han uppfattat att det varit problem med Legionella i Qpoolen under en längre tid, men har inga närmare uppgifter om det utan hänvisar till tekniska förvaltningen. Där svarar ingen på telefon eftersom kommunens telefonisystem är utslaget sedan måndagen. Frilagt får inte heller någon respons på mejl.

Tyrs Hovs simhall i Tyringe är stängd på grund av renovering och Sösdala simhall, som är stängd sedan länge, kommer troligen inte att öppna igen, dock är inget formellt beslut ännu fattat.

Enligt kommunens hemsida kommer träningskort på Qpoolen att förlängas med lika lång tid som simhallen håller stängt. Actic gym i lokalen intill simhallen har öppet, men det finns ingen möjlighet att duscha.

Berit Önell

Uppdatering:
Legionella påvisades i Qpoolen redan i september, men då vid en rutinkontroll i sporthallen. Det berättar Mathias Bjäreborn, enhetschef på tekniska förvaltningen.

– Nu har proverna visat högre halter i simhallen men inget i sporthallen. Arbete med att få ner värdena pågår. Vi kan i dagsläget inte ge en prognos när det kommer att vara löst, skriver han i ett mejl till Frilagt på onsdagen.

Några av åtgärderna som pågår är klorering av vattnet, spolning av systemet samt höjning av vattentemperaturerna.

Fakta Legionella
Legionella-bakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka och mildare febersjukdom, pontiacfeber. Bakterien kan växa till i konstruerade vattensystem och smitta människor som inandas aerosoler. Risken för tillväxt minskar om vattentemperaturen hålls på minst 60 grader i varmvattenberedare och 50 grader vid tappställe. Ledningssystemen bör vara konstruerade så att stillastående vatten undviks. Källa: Folkhälsomyndigheten

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se