Gruppen-3a-328x120

Kollektivavtalen säkrar facklig styrka

Kollektivavtalen säkrar facklig styrka

INSÄNDARE. Den fackliga styrkan ligger i att vi kan förhandla för väldigt många medlemmar på en gång. Det är också vårt löfte till varandra att inte jobba för en lägre lön än den vi kommit överens om. Så om du inte är med oss ännu så är bästa tiden att gå med just nu, när avtalsrörelsen pågår. Ju fler vi är desto starkare är vi.

I Sverige minskar andelen arbetare som jobbar med skydd av kollektivavtal. Här har vi inom LO mycket att göra på en arbetsmarknad där vissa arbetsgivare gör allt för att kringgå de regler vi har kommit överens om. Det är värt att påminna Svenskt näringsliv och dess medlemsorganisationer om att kollektivavtalen också ger dem ett stort värde. Nämligen fred på arbetsmarknaden och konkurrens på lika villkor. De borde också vilja bekämpa oseriösa arbetsgivare som dumpar löner och villkor. Det behövs också en politisk vilja för att bekämpa de grå och svarta sektorerna på arbetsmarknaden.

Men kollektivavtalen ger mer än bara en schysst lön. Det blir också mer pension, extra pengar om du blir sjuk eller råkar bli skadad och extra pengar när du är föräldraledig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den som inte är med i facket för att man har en ”schysst arbetsgivare” missar kanske tusentals kronor i pension eller andra förmåner. Det finns inte heller någon garanti för löneökning eller försäkringar om det saknas kollektivavtal på arbetsplatsen. Det finns faktiskt inte någon lag om hur lite pengar du kan tjäna i Sverige. Villkoren på arbetsmarknaden regleras av kollektivavtalen. Därför är det extra viktigt att organisera så många arbetsplatser som möjligt.

Så allt det där som de flesta tar för givet på arbetsmarknaden är resultatet av årtionden av facklig kamp. Lön att leva på, semester och pension. Så när vi kräver att normen på arbetsmarknaden ska vara ett heltidsjobb med en lön som går att leva på så gör vi det med miljoner arbetare i ryggen. De som kom före oss och de som följer efter. Kollektivavtalen är resultatet och de ska försvaras. Idag och imorgon.

Pia Litbo, ordförande LO-facken i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se