Gruppen-3a-328x120

Förundersökning inledd mot Hanna Nilsson (SD)

Förundersökning inledd mot Hanna Nilsson (SD)

Polisen har inlett en förundersökning mot kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) för tjänstefel. Enligt anmälan från vikingabyns företrädare ska hon ha försökt leja dem som “torpeder”, utövat påtryckningar på Migrationsverket och förtalat Oddvar Lönnerkrantz genom att anmäla honom för hot och utpressning och genom uttalanden i media.

Hanna Nilsson har tidigare sagt till Frilagt att en SD-politiker som polisanmäls skulle bli avstängd under utredningen. På torsdagen svarar hon inte Frilagt varken på telefon eller sms.

En förundersökning om tjänstefel har inletts mot kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) efter polisanmälan från vikingabyns företrädare. Foto: Urban Önell

Frilagt var på måndagen först med att berätta om och publicera en del av de hemliga inspelningarna som avslöjade Hanna Nilssons uttalanden vid möten med vikingabyn. Vid ett möte med Oddvar Lönnerkrantz i vikingabyn den 24 januari lovade hon bland annat att arbeta för att kommunen skulle köpa vikingabyn “lite dyrare”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den 6 mars hade Hanna Nilsson och partikollegan Ulf Berggren möte med fyra företrädare för vikingabyn på stadshuset. Då fortsatte dialogen om ett köp och ett pris på tio eller 12,5 miljoner kronor diskuterades. Men förhandlingarna avbröts och några dagar senare polisanmälde Hanna Nilsson Oddvar Lönnerkrantz för att ha försökt tvinga fram ett köp. En förundersökning om utpressning alternativt försök till utpressning är inledd i det ärendet.

Hanna Nilsson lovade verka för att kommunen skulle köpa vikingabyn vid Vätteryds gravfält men backade sedan. Foto: Urban Önell

På tisdagen kunde vi berätta att vikingabyn polisanmält Hanna Nilsson och nu är alltså förundersökning inledd.

– Det är skrivet som tjänstefel, säger polisens presskommunikatör Thomas Johansson på torsdagseftermiddagen.

Det finns ett beslut om att förundersökning inleds. Thomas Johansson berättar att ingen förundersökningsledare är utsedd ännu. Han hävdar sedan att han inte kan säga varför brottsrubriceringen är tjänstefel eller något mer om fallet överhuvudtaget.

– Jag kan ju inte gå in och diskutera vad som står i en anmälan eller en förundersökning.

– Du kan inte få mer än det vanliga som vi släpper ifrån oss, alltså brottsrubricering och tid och plats, säger han.

Men vad har hänt, undrar man ju?

– Det berättar vi aldrig så länge det är en pågående förundersökning.

Det brukar ni ju alltid, i korta drag?

– Nej, det gör vi inte.

Ni brukar berätta vad saken gäller så att det blir begripligt för allmänheten?

– Nej, vi håller oss till brottsrubriceringen och den är tjänstefel här.

– Det är alltid den som tar emot anmälan som sätter brottsrubriceringen, det gör inte privatpersoner utan det gör polismyndigheten. Men rubriceringen kan ändras eller kompletteras under utredningens gång, säger Thomas Johansson.

Oddvar Lönnerkrantz berättar att han och hans vän Nisse Nilén anmälde att Hanna Nilsson försökte anlita dem för att tvinga en person att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa äldreboendet Björksäter. Oddvar anmälde även Hanna Nilssons påståenden till polis och media om att han varit hotfull och försökt utpressa kommunen samt att han haft en massa knivar på bordet för att skrämma henne när hon var i vikingabyn.

Hans fru Maral Otetileu anmälde Hanna Nilsson för otillbörlig påverkan på Migrationsverket. Anledningen är att Hanna Nilsson bett att få namnet på Marals handläggare kort tid innan hon fick ett beslut med utvisningshot. Dessutom uttalade Nilsson sig märkligt även om detta vid mötet i vikingabyn den 24 januari.

– Det kommer ju inte att gynna Maral om vi fortsätter bråka, hennes process, sa hon.

Oddvar Lönnerkrantz hoppas att allt nu ska bli utrett.

– Det finns nog en hel del som polisen bör granska i detta, säger han.

Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu. Foto: Henrik Andersson

Frilagt har fortsatt att söka företrädare för SD både på distrikts- och riksnivå. På torsdagen frågar Frilagt pressavdelningen om partiets policy när det gäller brottsmisstänkta politiker. Vi hänvisas till partiets etiska riktlinjer.

— Den som är delgiven misstanke om eller är åtalad för brott uppmanas att ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag. Brottets karaktär kan påverka bedömningen, står det där.

Vi får inte veta om någon sådan uppmaning riktats till Hanna Nilsson. Hon är inte heller formellt delgiven misstanke om brott.

Själv uttalade hon sig förra sommaren angående den då aktuella förundersökningen för just tjänstefel mot Lars Johnsson (M). Polisanmälan gällde att han skulle ha försökt tvinga samma person som kunde blivit offer för Hanna Nilssons “torpeder” att dra tillbaka sitt överklagande av Björksäter-affären.

Hanna Nilsson sa då till Frilagt att riktlinjerna är tydligare i SD.

– Det hade nästan automatiskt blivit en paus efter en polisanmälan om det varit en SD-politiker. Det är lite beroende på vad det handlar om. I detta fall hade personen nog stängts av tills utredningen var klar, om det var en så pass högt uppsatt politiker och så direkt kopplat till det politiska uppdraget. Om det gällt något mer privat, exempelvis en vårdnadstvist, hade det varit annorlunda. Men här handlar det om maktutövandet, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-13 Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-14 Lina Bengtsson om inspelningarna: ”Kan skada förtroendet”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se