Gruppen-3a-328x120

Oppositionen om Hanna Nilsson (SD): “Vilda västern-fasoner”

Oppositionen om Hanna Nilsson (SD): “Vilda västern-fasoner”

Den politiska oppositionen i Hässleholms kommun kommenterar nu veckans avslöjanden om kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilssons (SD) uttalanden i inspelningar från Vittfarnas vikingaby, vilket på fredagen ledde till att samarbetspartierna M och KD krävde åtgärder från SD och att Hanna Nilsson sjukskrev sig. Liberalerna skriver i ett pressmeddelande på fredagen om vilda västern-fasoner. Socialdemokraterna skriver på sin Facebooksida att förtroendet för de styrande just nu är väldigt lågt, på gränsen till obefintligt.

– Vilda västern-fasoner, kallar Thomas Haraldsson (L) Hanna Nilssons agerande. Foto: Urban Önell

Det har varit en turbulent vecka i Hässleholmspolitiken efter Frilagts avslöjande om de hemliga inspelningarna. Där pratar Hanna Nilsson bland annat om att hon tidigare ville ha hjälp av vikingarna att få en person att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende, något de förstod som att hon ville anlita dem som “torpeder”. Hon lovar att vikingabyn kan få besked om bygglov innan de ansöker, att hon ska arbeta för att kommunen ska köpa vikingabyn, hon säger att kommunens tjänstemän har ljugit i domstol och att vikingarna därför ska få skadestånd och hon idiotförklarar namngivna politiker och tjänstepersoner.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Till historien hör också Hanna Nilssons och partikollegan Ulf Berggrens polisanmälan av vikingaledaren Oddvar Lönnerkrantz för att ha försökt tvinga kommunen att köpa vikingabyn. En förundersökning om utpressning alternativt försök till utpressning har inletts. Vikingarna har i sin tur polisanmält Hanna Nilsson och en förundersökning om tjänstefel är inledd.

Enligt L leds kommunen idag av ett styre som har orsakat irreparabla skador för kommunen på lång sikt.

– I media kan vi ta del av exempel på misstro mot tjänstemän, påstående om att en förvaltning ljuger, överenskommelser som verkar vara rena vilda västern-fasoner, allt i ett mycket kryddat språkbruk, skriver gruppledaren Thomas Haraldsson i pressmeddelandet.

Han påpekar att styret för bara några månader sedan uppmärksammade att hårdare konkurrens ställer högre krav på kommunen att vara en attraktiv arbetsgivare. Han citerar också ur kommunens medarbetar- och ledarpolicy som slår fast att chefer och ledare ska vara förebilder för sina medarbetare. Där står bland annat: “Chefer och ledare på alla nivåer är viktiga bärare av organisationens värderingar.”

– Höga krav på att agera föredömligt bör ställas på de främsta företrädarna, skriver Thomas Haraldsson.

Han betonar att det är oacceptabelt att Hanna Nilsson hängt ut tjänstepersoner och politiker på det sätt som hon gjort.

– Vi i Liberalerna vill framföra att vi har högsta tilltro till våra tjänstepersoner som jobbar i kommunen och tar starkt avstånd från det som nu framkommit. Kommunens högsta ledning såväl som alla andra i kommunen måste ha ett omdöme och ett språkbruk som är värdigt en representant för kommunen, skriver han.

– Hässleholms kommun behöver politiker och tjänstemän som tillsammans arbetar för kommunens bästa.

På Facebook skrev Vänsterpartiet för tre dagar sedan om Hanna Nilssons uttalanden under rubriken SD och vikingabyn.

Magnus Åkeborn (V).

– De senaste dagarnas avslöjanden om denna affär har gjort många av oss upprörda, skriver partiets ordförande Magnus Åkeborn och vice ordförande Katarina Olsson.

De anser att Hanna Nilssons uttalanden om kommunens tjänstepersoner och kommunen i stort är en skandal i sig. De betonar att det är viktigt att invänta fakta och att bygga sin kritik på den.

– Men det vi kan höra på inspelningarna är onekligen äkta. Hade någon i Vänsterpartiet betett sig så här hade förtroendet varit förbrukat.

– Hela den här historien måste utredas ordentligt och om inte rättsligt så måste de inblandade stå till svars inför sina väljare. Så här får det inte gå till, skriver de.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).

Socialdemokraterna skriver på fredagen att de blivit informerade av Sverigedemokraternas samarbetspartier Moderaterna och Kristdemokraterna som berättat att de hamnat i en politisk kris med anledning av vad Hanna Nilsson sagt i inspelningarna.

– Med tanke på vad vi har blivit informerade om kommer vi Socialdemokrater invänta det svar som SD troligen kommer lämna under nästa vecka om hur de ska möta krisen, innan vi kommer agera. Men att något måste göras från styrets sida är väldigt uppenbart. En kommun måste styras och just nu är vårt förtroende för de styrande väldigt lågt, på gränsen på obefintligt, skriver partiet.

Även Miljöpartiet kommenterar på fredagen affären.

Arberesha Sabani (MP).

– När Hässleholms kommuns främsta företrädare uttrycker sig nedsättande och kränkande om kommunen, kommunens tjänstemän och kommunens folkvalda politiker förbrukas förtroendet snabbt, skriver gruppledaren Arberesha Sabani och ordföranden Håkan Björk.

De anser att det nu ser ut som att man nått en punkt där förtroendet för Hanna Nilsson och hennes parti är förbrukat.

– Det är nu SD som parti måste komma med en lösning på ett problem som drar löjets skimmer över Hässleholms kommun, skriver de.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se