logga-ligg-tjock

Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

Kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) sjukskrev sig på fredagen efter avslöjandena av vad hon sagt i vikingabyns inspelningar som nu lett till en politisk kris. Förste vice ordförande Lina Bengtsson (M) har gått in som ordförande tills vidare. Det berättade ledande företrädare för M och KD vid fredagseftermiddagens presskonferens. De säger att de ser mycket allvarligt på det inträffade och särskilt Hanna Nilssons kränkande omdömen om kommunala tjänstemän. Men de kräver inte uttryckligen att hon avgår utan väntar på förslag på åtgärder från SD under kommande vecka.

SD:s samarbetspartier ser allvarligt på Hanna Nilssons uttalanden, från vänster Simon Berneblad (KD), Stefan Larsson (M), Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar (KD). Foto: Berit Önell
Hanna Nilsson (SD) sjukskrev sig på fredagen. Foto: Urban Önell

Bakgrunden är Frilagts avslöjande om Hanna Nilssons uttalanden i inspelningar från vikingabyn.

Moderaterna Stefan Larsson och Lina Bengtsson samt kristdemokraterna Christer Caesar och Simon Berneblad verkar tyngda av situationen när de kommer in i det stora konferensrummet i stadshuset där presskonferensen hålls. De har alla lyssnat på inspelningarna som publicerats i media.

Under förmiddagen har de själva haft krismöte och även haft möte med SD-företrädare.

– Förtroendet är kraftigt ifrågasatt och måste åtgärdas. SD får komma tillbaka med förslag, säger Stefan Larsson.

Han förklarar att förtroendet för Hanna Nilsson och därmed kommunledningen är skadat både internt inför tjänstemän och övriga politiker och inför medborgarna.

Utdrag i kronologisk ordning ur länge ljudupptagning. Klipp åtskiljs med brus. Tjänstemäns personnamn maskerade.

Fokus vid presskonferensen ligger på att Hanna Nilsson vid ett inspelat möte med Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby idiotförklarade flera utpekade tjänstemän och spydde galla över “den här jävla kommunen”. Hon sa också att kommunen ljugit om vikingabyn i domstol.

Lina Bengtsson (M) tar över som kommunstyrelsens ordförande tills vidare.

– Vi står inte bakom något av detta. Tjänstemännen har skött situationen med vikingabyn på ett utmärkt sätt, säger Lina Bengtsson.

Hon berättar att politiker från M och KD därför ska träffa alla tjänstemän i nästa vecka.

– Vi ska också erbjuda krishantering för de som vill det, säger hon.

På Frilagts fråga svarar hon att förtroendekrisen även beror på det som avslöjas i inspelningarna om att Hanna Nilsson lovat att verka för att köpa vikingabyn “lite dyrare” och att hon försökt anlita vikingarna för att få en invånare att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende.

– Det är klart att det påverkat det också. Men det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger hon och syftar på Norra Skånes publicering på torsdagskvällen av ljudklipp med Hanna Nilssons omdömen om tjänstemän och politiker.

SD har inte fått någon egentlig tidsfrist, men väntas återkomma någon gång under nästa vecka.

– Det måste få ta sin tid. Det här kan få ganska stora konsekvenser, vi är bland annat på väg in i en budgetprocess nu, säger Simon Berneblad.

Kan samarbetet fortsätta om Hanna Nilsson sitter kvar?

– I nuläget ser vi det som svårt, säger Lina Bengtsson.

Stefan Larsson förklarar att de tre partierna har ingått ett samarbetsavtal som de nu anser att SD brutit mot. Avtalet säger att politikerna ska vara lojala mot de deltagande partierna.

– Vi ska ge en gemensam bild utåt, säger Stefan Larsson.

Christer Caesar påpekar att det inte enbart handlar om Hanna Nilsson, även SD:s gruppledare Ulf Berggren är inblandad.

Lina Bengtsson var själv med på ett möte i vikingabyn den 25 januari, dagen efter den avslöjande inspelningen. Hon säger att det var Hanna Nilssons initiativ och syftet var att “det inte skulle vara någon fiendskap mellan Oddvar Lönnerkrantz och kommunpolitikerna”. Där deltog även Paul Thurn (SD), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, Bo Persson (M), förste vice ordförande, och Ulf Berggren (SD), som förutom gruppledare också är ordförande i tekniska nämnden.

Varför var ni där?

– Det är något vi gör med alla kommuninvånare som för fram något. Vi åkte dit och lyssnade på hans version. Jag konstaterade att var ingenting jag kunde blanda mig i, säger Lina Bengtsson.

Hon förklarar att inte finns någon anledning för kommunen att köpa vikingabyn.

– Det är helt uteslutet, säger hon.

Kenny Hansson (M), tidigare ordförande i miljö- ch stadsbyggnadsnämnden, utses av Hanna Nilsson till ”100-procentig syndabock”. Foto: Berit Önell

Lina Bengtsson blir också uthängd i inspelningen och påstås hata partikollegan Kenny Hansson, tidigare ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden som varit drivande i bedömningen att vikingabyn byggts olagligt. Kenny Hansson blev petad från förstaplatsen på M:s nomineringslista inför valet till förmån för Lina Bengtsson.

– Det känns olustigt att det sades att jag hatar Kenny, säger hon.

Hon försäkrar att det absolut inte stämmer och har också hunnit prata med Kenny om det som kommit fram.

Hon tycker inte heller att Kenny Hansson agerat felaktigt i vikingabyns ärenden.

– Nej. Han har försökt följa de lagar och regler som gäller, säger hon.

I inspelningen från den 24 januari pratar Hanna Nilsson och Oddvar Lönnerkrantz om mötet dagen därpå med de andra politikerna.

Hon säger bland annat om Kenny Hansson: “Kan vi lösa detta tillsammans med den här gruppen politiker utan att det ska bli nån jävla tingsrätt och sånt, så har jag inga problem att gå ut och säga att Kenny, det dumma helvetet, han var jävig och satt och gjorde detta, därför håller det inte. Men då måste det ju också vara att vi kommer överens att ja, du säger att vi har, kommunen har egentligen inte rätt men vi vill komma vidare, därför har vi kommit överens med Hanna om detta eller kommit överens med styret och nu när Kenny är borta så är det lättare. För jag tycker det är bättre att låta Kenny vara 100-procentig syndabock, att det här har blivit en personlig grej för honom.”

Hon går även till attack mot sin partikamrat Paul Thurn och beskriver honom som “helt värdelös”.

Miljö- och stadsbyggnadsnämndens nye ordförande Paul Thurn (SD) kallas ”helt värdelös” av Hanna Nilsson i inspelningen från vikingabyn. Foto: Urban Önell

Hanna Nilsson uttrycker förakt för tjänstemännen och menar att de inte kan någonting om verkligheten. Hon verkar ogilla en av dem särskilt mycket: “Jag gillar inte henne, jag blir mest irriterad av att bara ha henne i närheten. Jag gillade henne först när jag träffade henne. Men jag vet inte, jag stör mig på hennes dialekt”.

Kenny Hansson kommenterar Hanna Nilssons utfall mot honom i ett sms till Frilagt.

– Hanna får stå för sina uttalanden och för hennes agerande. Jag kommer inte att kommentera det. Det enda jag kan säga är att när jag var ordförande i nämnden så fattade vi besluten enhälligt och det inkluderade även Sverigedemokraternas ledamöter. Samtliga beslut har varit enhälliga, skriver han och hänvisar i övrigt till presskonferensen.

Frilagt har sökt Paul Thurn som hänvisar till Ulf Berggren som hänvisar till SD:s nationella pressavdelning som inte svarar. Ingen på SD:s distrikt svarar heller.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-10 Polisanmälan: Försökte tvinga kommunen att köpa vikingabyn

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-13 Förundersökning för utpressning om köp av vikingabyn

2023-03-14 Lina Bengtsson om inspelningarna: ”Kan skada förtroendet”

2023-03-15 Uppgörelsen med kommundirektören kan vara olaglig – Lars Johnsson flyr frågor

2023-03-16 Förundersökning inledd mot Hanna Nilsson (SD)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se