torsjö live vers2

Tre gängkriminella dömda för vapentransport

Tre gängkriminella dömda för vapentransport

Den vapentransport som polisen avbröt på en gångväg vid Stenbockgatan i Tyringe i november har nu lett till fängelsedomar mot tre män. Det är den första domen med koppling till konflikten mellan två kriminella nätverk i Hässleholmsområdet som ledde till flera skjutningar och sprängningar under 2022.

21-åringen skulle överlämna revolvern till ledarna i det kriminella nätverket. Foto ur förundersökningen

Telefonavlyssning var avgörande när polisen kunde gripa männen efter en tids spaning. Genom avlyssning av två av männen fick polisen veta att en 21-årig man fått i uppdrag att hämta det aktuella vapnet, en revolver, som gömts nära torget i Tyringe. Han var enligt polisen springpojke till ett kriminellt nätverk som är lokaliserat till centrala Hässleholm och Tyringe.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Enligt domen visade telefonavlyssningen också att 21-åringen hanterat vapnet på uppdrag av de andra två. På grund av instruktionerna från dem anser Hässleholms tingsrätt att det inte råder något tvivel om att han var på väg att överlämna det till den 25-årige ledaren i dennes bostad när han greps. Dessutom fanns DNA från både 25-åringen och 30-åringen på revolvern. DNA från 21-åringen hittades i den handske som revolvern förvarades i.

Förklaringarna från de åtalade är enligt tingsrätten inte trovärdiga utan framstår som uppenbara efterhandskonstruktioner. 21-åringen hävdade att han tagit emot revolvern av en okänd person och att han var på väg att slänga den i en soptunna när han greps. De andra uppgav att samtalen inte handlade om ett vapen utan om en “voi”, en elsparkcykel som 25-åringen lånat av 30-åringen och att 21-åringen lånat handskar av 25-åringen.

Brottet bedöms som grovt eftersom det transporterats på en allmän plats där människor rört sig i centrala Tyringe.

25-åringen och 30-åringen är enligt polisens lägesbild båda tongivande i nätverket. 30-åringen var en av de två målsägande som inte blev skadade vid skjutningen på Skolgatan i Hässleholm i oktober. Narkotikahandel ska vara basen i gängets verksamhet och den är starkt kopplad till andra grova brott såsom våld, vapen och penningtvätt. Medlemmarnas attityd mot rättssamhället beskrivs som systemhotande.

Den 25-årige ledaren döms till fängelse i två år och sex månader för grovt vapenbrott, tre fall av narkotikabrott och två fall av ringa narkotikabrott.

De andra två får två år och tre månader i fängelse. 30-åringen döms för grovt vapenbrott och två fall av ringa narkotikabrott, 21-åringen för grovt vapenbrott och tre fall av ringa narkotikabrott.

25-åringen har 22 domar sedan tidigare, 30-åringen tio och 21-åringen tre. Huvuddelen av domarna rör narkotikabrott. 25-åringen är även dömd för bland annat försök till grov utpressning, misshandel och olovlig befattning med falska pengar.

Samtliga ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft.

Berit Önell

Läs mer:

2023-02-23 Gängkriminalitet: Tre åtalade för vapentransport i Tyringe

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se