torsjö live vers2

SD står fortsatt bakom Hanna Nilsson – diskussionerna avslutade

SD står fortsatt bakom Hanna Nilsson – diskussionerna avslutade

SD i Hässleholm meddelade på torsdagsförmiddagen att Hanna Nilsson fortsatt kommer att leda den lokala partigruppen tillsammans med Ulf Berggren. Beskedet kommer efter ett internt SD-möte på onsdagskvällen.

Enligt kommunalrådet Lina Bengtsson (M) har SD:s oförmåga att hantera Daniel Talmids agerande ytterligare skadat förtroendet för både Hanna Nilsson och SD.

– Diskussionerna är avslutade, säger hon nu och berättar att alla andra partier ska bjudas in till ett möte på måndag för att diskutera möjligheterna till ett nytt majoritetsstyre i kommunen.

– Diskussionerna är avslutade, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M) efter SD:s besked om fortsatt stöd till Hanna Nilsson och oförmåga att hantera skandalerna kring henne och nu även Daniel Talmid.

Kommunstyret verkar nu definitivt har brutit ihop efter de senaste veckornas turbulens kring Hanna Nilsson efter Frilagts avslöjanden av vikingabyns inspelningar som följdes av uppmärksamhet i andra medier. Det har bland annat handlat om försök att anlita vikingarna som torpeder för att få en invånare att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende, löften om att ge bygglov utan ansökan alternativt köpa vikingabyn för tio miljoner kronor och kränkande uttalanden om både tjänstemän och politiker. Även Daniel Talmids stöd till koranbrännaren Rasmus Paludan och försök att i kommunfullmäktige skylla klimatkrisen på invandringen bidrar till förtroendekrisen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

När Frilagt når Lina Bengtsson vid halvtolvtiden på torsdagen har hon fått ett kort Messenger-meddelande från Ulf Berggren.

– Inga nya besked, stod det, berättar hon.

Hon har också sett ett pressmeddelande som publicerats på SD Hässleholms Facebooksida. Frilagt har inte fått något pressmeddelande.

– Det är SD-gruppen som beslutar vilka som ska ingå i vårt politiska lag, inte media eller andra partier, skriver partiet på Facebooksidan.

De avvisar kraven från M och KD om att Hanna Nilsson ska avgå och inte ha några uppdrag kopplade till kommunstyrelsen eller nämnderna.

Hanna Nilsson har fortsatt förtroende från SD i Hässleholm. Foto: Urban Önell
Pressmeddelandet på SD:s Facebooksida är undertecknat av nio personer med ordförandeposter i kommunen, inklusive Hanna Nilsson.

Enligt meddelandet erbjöd Hanna Nilsson sig för en vecka sedan att lämna posten som kommunstyrelsens ordförande till förmån för Lina Bengtsson.

– Detta har dock nekats från M och KD som istället har krävt Hannas avgång från samtliga politiska uppdrag. Detta är något hela vår grupp finner oacceptabelt, skriver SD.

Partiet hävdar att samtliga bud från M och KD innefattat att M skulle ha posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Vi blev efter valet största parti i kommunen och därmed bör vi ingå i ett styre, men om KD och M står fast vid sina krav på Hannas avgång så väljer vi att sitta kvar och styra i en treblockslösning eller gå i opposition.

Lina Bengtsson reagerar starkt på detta.

– Om det ska bli en treblockslösning kan inte de bestämma. Det skulle vara om det inte går att hitta någon annan konstellation som får majoritet, säger hon.

Hon förklarar också att M och KD varit beredda att acceptera någon annan från SD som kommunstyrelsens ordförande. De har inte krävt att posten ska tillfalla M.

– Det stämmer inte. Det är rent påhitt, säger hon.

Istället menar hon att det handlat om att SD inte har någon annan kandidat att erbjuda.

– Vi har förstått att Ulf Berggren ännu inte känner sig redo för kommunalrådsposten. Därför har vi erbjudit oss att ta den, åtminstone för en tid, säger hon.

– Det är Hannas avgång vi kräver. Om de inte har någon annan kan vi ta det.

Har ni förtroende för Ulf Berggren, han är väl också inblandad?

– Med allt det här agerandet från SD är förtroendet mycket, mycket svårt skadat

– Det är för hela partiet. Det här med Daniel Talmid, att man inte hanterar det och hela historien med Hanna har man inte hanterat på ett ansvarsfullt sätt.

– Nu sätter man kommunen i en situation som är väldigt besvärlig. Jag tycker inte att man agerar så om man är ett ansvarstagande och statsbärande parti som klarar av att styra. Då måste man ta ansvar för alla invånare. Det handlar inte om att ta ansvar för sitt parti, det handlar om att ta ansvar för hela kommunen, säger Lina Bengtsson.

Nu ser hon ingen anledning att vänta ytterligare besked från SD.

– Vi kommer att gå ut med ett pressmeddelande från vår sida. Vi kommer nu att bjuda in S tillsammans med alla andra partier på måndag för att hitta en lösning som vi kan gå vidare med.

– Vi har klivit av det nuvarande styret i och med att Hanna Nilsson inte avgår, förtydligar hon.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se