torsjö live vers2

Lämnar sina uppdrag och SD efter dramat kring Hanna Nilsson

Lämnar sina uppdrag och SD efter dramat kring Hanna Nilsson

Två sverigedemokrater har lämnat sina politiska uppdrag i Hässleholms kommun efter avslöjandena om kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) och Vittfarnas vikingaby. Johanna Hörgerud går även ur partiet och förklarar att hon inte delar partiets ställningstagande om fortsatt förtroende för Hanna Nilsson.

Men Hanna Nilsson har fortsatt stöd av partiet och valdes i lördags till andra vice ordförande i distriktet SD Skåne.

SD:s valrörelse i Hässleholm var framgångsrik. Nu är partiet på väg att mista makten. Två förtroendevalda lämnar sina uppdrag efter de senaste veckornas storm kring kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson. På bilden intervjuades hon av partiets riksdagsledamot Patrik Jönsson vid ett torgmöte på Amelies plats. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Turbulensen startade efter Frilagts avslöjande och publiceringar av Hanna Nilssons uttalanden i inspelningar från Vittfarnas vikingaby. Media i hela landet har följt dramat. Det handlar bland annat om att Hanna Nilsson ville anlita vikingarna som “torpeder” för att förmå en invånare att dra tillbaka sitt överklagande av kommunens beslut att köpa Björksäters äldreboende, löften om att köpa vikingabyn för tio miljoner kronor och kränkande omdömen om både tjänstepersoner och politiker i kommunen.

Trots att samarbetspartierna M och KD krävt Hanna Nilssons avgång sitter hon kvar och har stöd av partiet såväl lokalt som på distrikts- och riksnivå. Det har lett till en politisk kris där M och KD har lämnat den styrande majoriteten för att söka samarbete med andra partier.

Johanna Hörgeruds avsägelse från uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige diariefördes den 27 mars. Håkan Spångberg avgick några dagar senare som ledamot i valnämnden. Hans avsägelse registrerades den 31 mars.

Johanna Hörgerud är tydlig med varför hon avgår.

– Då jag inte delar partiets åsikt om fortsatt förtroende för Hanna Nilsson så fanns det inte något annat för mig att göra än att lämna mitt uppdrag i kommunfullmäktige samt att lämna partiet, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Hanna Nilsson har alltså mitt i kaoset så stort förtroende i partidistriktet att hon belönats med en av de högsta förtroendeposterna. Frilagt har sökt ordföranden Mikael Eskilandersson för en kommentar. Han har inte återkommit.

Partiet har fortfarande förtroende för Hanna Nilsson. Hon sitter kvar och de som har annan uppfattning avgår. Foto: Urban Önell
Håkan Spångberg. Foto: Urban Önell

Hanna Nilsson vill inte heller kommentera sitt nya uppdrag.

– Nej tack, inte nu, kanske senare, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Hon är även ledamot i partistyrelsen.

Frilagt har förgäves sökt Håkan Spångberg. Han har lämnat SD en gång tidigare, i samband med en annan skandal då Ulf Erlandsson avgick efter drygt tre veckor som SD:s första kommunalråd i Hässleholm 2017. Spångberg gick sedan med i Erlandssons nya parti Kommunens röst som dock inte fick tillräckligt många röster för att ta plats i kommunfullmäktige 2018 och därefter lades ned.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se