torsjö live

S samarbetar inte med FV – besked om möjlig koalition på onsdag

S samarbetar inte med FV – besked om möjlig koalition på onsdag

Socialdemokraterna kan inte tänka sig att vara med och styra Hässleholms kommun i en ny majoritet där Folkets väl ingår. Därför blir det ingen samlingsregering med åtta partier. Det stod klart efter torsdagens möte med företrädare för kommunfullmäktiges alla partier – utom Sverigedemokraterna som orsakat den politiska krisen. På onsdag ska en ny möjlig koalition presenteras. I den måste både M och S ingå om den ska få majoritet, plus minst två av de mindre partierna.

Två företrädare för varje parti, utom SD, samlades på torsdagen till fortsatta överläggningar om ett nytt styre i kommunen.

M och KD bröt samarbetet med SD efter Frilagts avslöjanden om häpnadsväckande inspelade utttalanden från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD). Det handlade bland annat om att anlita torpeder mot en kommuninvånare, löften om att köpa Vittfarnas vikingaby för tio miljoner och kränkande omdömen om både kommunala tjänstepersoner och politiker.

Hanna Nilsson fortsätter att leda kommunen tills ett eventuellt nytt styre godkänns av kommunfullmäktige. På måndagen hölls det första mötet med övriga åtta partier, under ledning av kommunalrådet Lina Bengtsson (M). Det ledde inte mer än till en ambition att fortsätta samtalen, vilket alltså skedde på skärtorsdagen.

Björn Widmark (FV) berättar att han väckte förslaget om en “samlingsregering”, men att bara Moderaterna Lina Bengtsson och Stefan Larsson kunde tänka sig det. Därefter föreslogs en koalition mellan M, KD, FV och S med något eller några samarbetspartier.

– S sa blankt nej. Jag sa då att vi är beredda att ta ansvar. Vi kan sitta med i ett styre eller kliva åt sidan för att det ska kunna bli ett styre, säger Björn Widmark.

Björn Widmark (till vänster) och Ernst Herslow från Folkets väl kommer inte att vara med i ett nytt majoritetsstyre i kommunen eftersom Socialdemokraterna inte vill samarbeta med dem. Till höger syns Simon Berneblad (KD).

Han uppfattade att MP och L uttryckte sig på liknande sätt som FV.

Diskussionen handlade sedan främst om att det blir svårare att komma överens ju fler partier som ska ingå i en koalition.

Björn Widmark tyckte att M och S innan mötet var slut borde välja var sitt samarbetsparti för att få en majoritet, det vill säga 31 mandat. M har 10 och S 14, därför behövs minst två partier till med sammanlagt sju mandat. Om M:s tidigare samarbetsparti KD med sina fyra mandat är med räcker det med ett parti till med tre mandat. L och C har tre mandat, V fyra och MP två. FV har tre mandat.

– Det måste till en snabb lösning. Medborgarna och pressen väntar sig ett förslag, åtminstone någon form av överenskommelse om vilka partier som kan tänka sig att diskutera vidare, säger Widmark.

Arberesha Sabani och Håkan Björk representerar Miljöpartiet som har två mandat i kommunfullmäktige.

M och S hade en enskild överläggning, men kom inte så långt. Istället ska partierna på onsdag lämna besked om vilken koalition de föredrar.

Björn Widmark är kritisk till att dialogen inte kom längre.

– Jag tror tyvärr inte att det här mynnar ut i vad som är bäst för kommunen. De flesta är överens om att det är bråttom, säger han.

Han tror att en del politiker också tvekar att sätta sig i ett majoritetsstyre med tanke på kommunens ekonomiska läge.

– De vill pytsa ut pengar överallt och så finns det inte till kärnverksamheten, säger han.

Kommunalrådet Lena Wallentheim (S) förklarar varför hon inte vill samarbeta med FV.

– Det är väldigt sällan vi haft någon samsyn. Våra medlemmar skulle inte säga ja till det. Det handlar mycket om budgeten där vi har en helt annan syn på vad vi vill lägga in. Vi skulle inte ens kunna gå en medelväg, så långt ifrån varandra står vi, säger hon.

Hon säger att det handlar om ren sakpolitik såsom satsningar på vård, skola och omsorg och även kultur och fritid.

Stämningen var god mellan S och L, åtminstone innan mötet startade Från vänster Lena Wallentheim (S), Joachim Fors (S), John Bruun (L) och Thomas Haraldsson (L).

Finns det fler partier du inte kan tänka dig att samarbeta med?

– Ja, SD är uteslutet, säger Lena Wallentheim.

Alla övriga partier vill hon diskutera vidare med, med viss reservation för att samtalen inte alls kommit in på sakfrågor än.

Hon hade inte förväntat sig att komma längre idag, men förklarar att det nu finns ett antal alternativa koalitioner att diskutera vidare.

– Vi måste tillbaka till våra partier igen och på onsdag är vi överens om att vi ska gå ut med ett förslag till styre. Sedan börjar förhandlingarna om sakfrågor. Om det strandar så strandar det. Men vi ska ha ett skarpt förslag på onsdag.

Hon ser nackdelar med ett majoritetsstyre på åtta partier.

– Jag tror att det raderar ut de flesta partiernas möjlighet att profilera sig. Det kan vara svårt nog att hitta samsyn med färre partier. Vi måste verkligen dra upp spelregler och lägga upp en budget, säger hon.

Hon säger att det kan bli fyra eller fem partier i koalition.

S har ett starkt förhandlingsläge eftersom de måste vara med om en ny majoritet ska bildas utan SD.

– Det innebär inte att vi inte måste vara ödmjuka och ge och ta och jämka ihop. Om det finns frågor som är alldeles för infekterade och inte måste tas nu får vi pausa dem, säger hon.

Lina Bengtsson är nöjd med dagens resultat.

– Det var väl ändå ett bra möte. Alla gav sin syn och resonerade, säger hon.

– Nu har vi kommit en liten bit framåt.

Inte heller hon vill säga hur många alternativ som är aktuella.

– Det finns ett antal olika förslag som vi ska ta tillbaka till partierna, säger hon.

M och KD hoppas på ett nytt majoritetsstyre efter brytningen med SD, till vänster Christer Caesar och Simon Berneblad och bakom dem Lina Bengtsson och Stefan Larsson.

Hon bekräftar att bara M och FV kunde tänka sig att samarbeta med alla och även gå vidare i ett samlingsstyre med åtta partier, men att FV alltså inte längre är med i diskussionerna. Samtidigt håller hon med om att det kan vara enklare att komma överens med färre partier.

– Men det beror på allas inställning, säger hon.

Något nytt möte är inte inbokat på onsdag, men enligt Lina Bengtsson bör det ändå bli någon form av möte.

Så länge ingenting annat är bestämt styr alltså SD Hässleholms kommun i minoritet. Björn Widmark är bekymrad.

– Risken är att det fortsätter. Är det så de vill ha det?

– För mig personligen och för FV är det inget problem, men stämningen. Folk kan tänka sig själv, när man kommer till kommunstyrelsemöten som leds av en person som majoriteten absolut inte vill ha där som sitter och styr som om det regnar och går ut i korridoren och möter tjänstemännen. Det är såklart ingen bra situation. Vi tycker inte att det ska vara så. Vi har ju jobbat på en lösning, säger Björn Widmark.

Berit Önell

Lyssna på inspelningarna från vikingabyn:

Från Hanna Nilssons och Oddvar Lönnerkrantz möte den 24 januari då de bland annat talade om att hon tidigare bett om hjälp med att få Martin Persson att dra tillbaka sitt överklagande av Björksäteraffären.
Från mötet den 6 mars där Hanna Nilsson och Ulf Berggren förhandlar med Oddvar Lönnerkrantz med flera om att köpa vikingabyn.
Kränkande omdömen om tjänstepersoner och politiker.
Om Daniel Talmids stöd till Paludan med mera.

Läs mer:

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

2023-03-28 Daniel Talmid stödjer Paludan och tror att stram invandring räddar klimatet

2023-03-30 SD står fortsatt bakom Hanna Nilsson – diskussionerna avslutade

2023-04-03 Diskussioner om nytt styre inledda – sakfrågor nästa steg

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se