torsjö live vers2

Diskussioner om nytt styre inledda – sakfrågor nästa steg

Diskussioner om nytt styre inledda – sakfrågor nästa steg

Diskussionerna om en ny styrande majoritet i Hässleholms kommun inleddes på måndagen med företrädare för alla partier utom SD. Särskilt långt kom de inte. Nu ska alla stämma av i sina grupper.

– Sedan kokar det ner i sakfrågor. Dit har vi inte kommit än. Det är nästa steg. För att kunna fungera i någon form av samlingsstyre eller krisstyre måste alla kunna ge avkall på vissa frågor, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

Ett samarbete mellan S och M är en förutsättning och sådana finns i många andra kommuner. Ett nytt möte är planerat till torsdag förmiddag.

Efter avslöjandena om uttalandena från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) i hemliga inspelningar från Vittfarnas vikingaby sprack styret med SD, M och KD. Tal om att anlita “torpeder” mot kommuninvånare, löften om att köpa vikingabyn för tio miljoner och kränkande omdömen om tjänstemän och politiker var några av ingredienserna i skandalen. Hanna Nilsson och vikingabyns ledare Oddvar Lönnerkrantz har också polisanmält varandra och förundersökningar pågår.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Majoritetsstyret sprack efter avslöjandena om inspelningarna från vikingabyn. Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar har tagit avstånd från både kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) och hennes parti. Foto: Berit Önell

M och KD krävde Hanna Nilssons avgång för att fortsätta samarbetet med SD. Men SD valde att stötta Hanna Nilsson hellre än att fortsätta samarbetet. Därför lämnade M och KD i torsdags samarbetet och försöker nu få ihop en ny majoritet som i så fall måste godkännas av kommunfullmäktige.

Tills dess sitter alla politiker kvar på sina poster, vilket innebär att Hanna Nilsson fortsätter som kommunstyrelsens ordförande. Eftersom det inte längre finns några samarbetspartier blir det hon som ensam, tillsammans med tjänstepersoner, bereder ärendena inför sammanträden med kommunstyrelsen och dess arbetsutskott. Alla förslag blir ordförandeförslag. Under Hanna Nilssons sjukskrivning hann Lina Bengtsson dock bereda arbetsutskottets möte på onsdag.

Lina Bengtsson berättar att olika scenarior och möjligheter diskuterades, dock utan ställningstagande.

– Nu ska alla stämma av om det är några frågor som är så superviktiga att man inte kan ge avkall på dem och också att det finns mandat att gå vidare, säger hon.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) hoppas att sakfrågorna ska kunna diskuteras vid nästa möte på torsdag. Foto: Urban Önell

Hon befarar att det kan ta tid att få fram en ny majoritet, men skulle önska att den hinner formas före nästa kommunfullmäktige, den 24 april.

– Det är för tidigt att säga, men det hoppas vi. Det är inte bra om det drar ut på tiden, framförallt inte för tjänstepersonerna. Det blir svårjobbat. Vi kan inte hålla den arbetstakten, den stunsen som skulle behövas nu, säger hon.

S-ledaren Lena Wallentheim har svårt att tro att fullmäktige ska kunna besluta om ett nytt styre redan denna månad.

– Den tuffa diskussionen kommer först med sakfrågorna, säger hon.

Hon tycker att det var bra att ha dagens möte så att alla partier är uppdaterade på alla turer. Men nu anser hon att samtalen måste gå vidare lite snabbare.

– Vi måste komma in på sakfrågorna. Då utkristalliseras om det finns frågor där vissa partier inte ger sig. Det är bra om alla nu går tillbaka och verkligen tänker till om sina hjärtefrågor och hur mycket de är beredda att ge vika eller pausa för att kunna sitta med i en majoritet. Att räkna mandat är det lätta, alla vet att vi måste ha minst 31 mandat.

– Tiden rinner ifrån oss lite grand. Det som är nu är ohållbart. De som sitter på ordförandeposterna är kvar men ändå styr de kanske inte, säger hon.

– Tiden rinner ifrån oss, säger kommunalrådet Lena Wallentheim (S).

Klart är att S måste vara med om det ska kunna bli en majoritet utan SD som efter valet 2022 är största parti. M och S samarbetar redan i minst 52 svenska kommuner enligt en kartläggning av Sveriges Radio Ekot i november 2022.

Lena Wallentheim tror att det överlag fungerat bra, men konstaterar att SD är störst i södra Sverige. Fler majoriteter där SD ingår har också bildats här. I Eslövs kommun styr S och M tillsammans under många år, nu även med L.

Lena Wallentheim påpekar att det kan vara lättare att nå en samsyn med färre partier än med alla åtta.

– Vi får se vilka lösningar vi kan hitta, det beror på hur mycket partierna är beredda att ge och ta, säger hon.

S har ikväll ett möte där dagens samtal redovisas och partiets viktigaste frågor listas. Om det sedan blir ett förslag till överenskommelse med andra partier måste förhandlarna gå tillbaka till ett medlemsmöte i partiet för att få det godkänt.

Magnus Åkeborn (V) är nöjd med mötet och att alla partier har ambitionen att hitta en lösning.

– Det vi gemensamt är klara över är att SD har försatt sig i en situation som är fullständigt ohållbar, både på parti- och individnivå. Vi har en gemensam bild av situationen och det är skönt, det har varit en jobbig tid, säger han.

– Vi har en gemensam bild av situationen, säger Magnus Åkeborn (V). Foto: Urban Önell

Han berättar att frågan ställdes till M och KD om de har tagit avstånd från SD. Svaret blev ja.

– Det är oerhört viktigt för oss, säger han.

Han betonar att han står på tjänstepersonernas sida och värnar om deras arbetsmiljö.

– Vi kan inte ha det så här.

Han förutsätter att det kan komma fram mer uppgifter efterhand.

– Allt ligger inte på bordet plus att det finns polisanmälningar där utredningar pågår. Problemen försvinner inte bara för att vi byter styre, säger han.

– Det finns en historia just i det partiet, det har ju dykt upp saker i hela landet.

Magnus Åkeborn förklarar att det finns frågor som är viktiga för Vänsterpartiet, men att en del saker skulle kunna vänta på grund av det exceptionella läget.

– Det är skillnad om det gäller att placera några cykelställ någonstans, det finns saker som är verkligt viktiga för hur kommunen ska fungera. Man kan inte heller måla upp en bild som fullständigt neutraliserar alla andra partier. Då blir det ren förvaltning och det är inte heller demokrati, säger han.

– Alla partier har väljare som röstat på dem för att de ska driva vissa värderingar som de anser ska göra samhället bättre. Men det går inte att bara göra en lista över vad vi var oense om i valrörelsen.

Thomas Haraldsson (L) säger att det viktigaste är att samarbetspartier kan komma överens om budgeten.

– Vi är öppna. Det vi gör nu är för kommunens bästa och framförallt personalens. De behöver lugn och ro och trygghet. Vi måste se till det och lägga allt annat bakom oss, säger han.

Det viktigaste är att komma överens om budgeten, säger Thomas Haraldsson (L). Foto: Urban Önell

Han gissar att en majoritet med M, KD, S och C ligger nära till hands.

– Eller blir det kanske allihopa i någon form av krisstyre. Det viktiga är att vi bryter upp låsningar som finns idag, såsom blocken.

För L är det enklare att diskutera ett samarbete utan SD.

– Absolut, det är mycket lättare när de inte är med. Vi varit tveksamma till ett samarbete och har menat att vi står för långt ifrån varandra ideologiskt, säger Thomas Haraldsson.

Han vill se att alla frågor av större intresse läggs upp på bordet.

– Få frågor är ideologiska, som till exempel studieförbunden. Cirka 80 procent av kommunens ärenden är mer av praktisk karaktär.

Han hoppas att diskussionerna blir konkreta på torsdag.

– Alla måste vara beredda att kompromissa. Det kommer inte att finnas utrymme för politiska utspel på ett tag. Även de som blir opposition måste vara ansvarsfulla.

Berit Önell

Läs mer:

2023-03-30 SD står fortfarande bakom Hanna Nilsson – diskussionerna avslutade

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se