torsjö live

Påsken bjuder på samlingsutställning – och öppet hus i ateljéerna

Påsken bjuder på samlingsutställning – och öppet hus i ateljéerna

Den årligt återkommande konstrundan är ett eldorado för alla konstälskare. På skärtorsdagen klockan 18 är det vernissage för en stor samlingsutställning på Hovdala slott. Under påsken kommer det också att vara öppet hus i ett stort antal ateljéer som är öppna för besökare, med möjlighet till personliga möten med konstnärerna.

Jon Mills, Åsa Antalffy Eriksson, Tommy B Nilsson och Ulf Brandtman är några av det 50-tal konstnärer som ställer ut på samlingsutställningen på Vagnslidret på Hovdala.

Idén till konstrundan föddes redan på 60-talet av Arne Lindqvist, då på Österlen. När han sedan flyttade till Tjörnarp var han med och startade Konstgillet i Mittskåne 2002. Det ledde till att en lokal konstrunda också drogs igång.

– Visst är det jättemycket jobb att ordna det här, medger Konstgillets ordförande Lena-Maria Jagorstrand.

Men hon säger det med ett leende, medan hon är i full färd med att sätta sina konstverk på plats. När Frilagts reporter dyker upp är hon uppflugen på en stege i Hovdalas lilla stall.

I Hovdalas lilla stall är Lena-Maria Jagorstrand, ordförande för Konstgillet i Mittskåne i full färd med att göra i ordning inför skärtorsdagens vernissage.

Det är annars uppe på vagnslidret som själva samlingsutställningen finns. Men här i lilla stallet får Lena-Maria Jagorstrand möjlighet att visa upp lite mer av bredden i sin produktion, i en kulturhistoriskt spännande miljö.

– Ja, det var först i fjol de öppnade upp för att använda den här lokalen, säger hon.

Lilla stallet är en kulturhistoriskt spännande miljö.

På vagnslidret är det också febril aktivitet inför torsdagens vernissage. Tommy B Nilsson – hängningsansvarig sedan 20 år tillbaka – berättar vänligt en anekdot som säger något om konsten att förstå sig på konst.

– Finns det så mycket att begripa? säger han. Räcker det inte med att man känner och tänker?

Enligt Tommy B Hansson hade någon sagt till Picasso att hen inte förstod hans bilder.

– Tycker du om fågelsång? frågade Picasso. Förstår du sedan vad fåglarna sjunger om? Gillar man koltrastens sång tar man väl till sig den och njuter av den?

Lek med färg och form av Tommy B Nilsson.

Här, på vagnslidret, finns en mångfald av uttryckssätt representerade. Vad annat är att vänta när ett 50 tal konstnärer fått möjlighet att låta kreativiteten flöda? En del är skirt, vackert och vardagsnära. Annat mera gåtfullt och tankeväckande.

Greve Rutger, porträtterad av Elsbeth Rudolvsson.

Utställningen på Hovdala är öppen från långfredagen till annandagen mellan klockan 10 och 17. Därefter samma tider, tisdagar till söndagar fram till och med den 6 maj. Fri entré.

För ytterligare information se: https://konstrundan.com/

Text och foto: Urban Önell

Vad händer i trollskogen? Det är frågan som väcks när man ser Åsa Antalffy Erikssons bilder.
Motiv från strandkanten, skildrat av Jan Persson.
Lena-Maria Jagorstrands svävande skulpturer smälter in i lilla stallets miljö.
Stilleben signerat Emanuel Javelid.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se