torsjö live

S-V-C beredda styra i minoritet efter M:s nej

S-V-C beredda styra i minoritet efter M:s nej

Moderaterna får veckan på sig att ge besked. Antingen återuppstår samarbetet mellan M, KD och SD eller också kommer S, V och C att föreslå att de tar över och styr i minoritet med stöd av L och MP. De rödgröna kommer inte att neka Hanna Nilsson (SD) posten som oppositionsråd. Därmed går de inte lika långt som M och KD tidigare gjort i sitt avståndstagande efter avslöjandena om hennes skandalösa uttalanden på inspelningar från Vittfarnas vikingaby.

Anders Edwall (C) tog initiativ till förslaget om ett nytt styre med C, S, V och M i koalition. Foto: Urban Önell

Efter M:s pressmeddelande om att de säger nej till en koalition med S, C och V kallade de rödgröna till presskonferens via Teams på onsdagseftermiddagen för att förklara sin syn på situationen.

Det var Centerpartiet som lade fram förslaget till samarbete mellan M och de rödgröna. C-gruppledaren Anders Edwall avslöjar vid presskonferensen att M fick information om förslaget redan den 5 april, dagen före mötet med alla partier. Tidigare har sagts att det på mötet kom flera förslag som skulle diskuteras vidare i partierna.

– Det är en väldigt prekär situation och vi ville gärna ha en snabb lösning och framförallt ett majoritetsstyre. Från vår sida började vi därför leta partier som kunde tänka sig att stödja vår idé, förklarar Anders Edwall.

S och V, som redan är samarbetspartier till C, och även L och MP som man har ett valtekniskt samarbete med var överens om att föreslå M ett nytt valtekniskt samarbete för ett majoritetsstyre.

Om det faller är partierna alltså även beredda på ett minoritetsstyre utan M. S, V och C skulle tillsammans få 21 mandat, tillsammans med M precis de 31 av fullmäktiges 61 som krävs för majoritet. En minoritet med stöd av L och MP skulle få 26 mandat. SD har 18 mandat.

En minoritet skulle kräva åtminstone indirekt stöd av antingen SD eller M.

– Det skulle fungera om alla följer bara praxis att inte rösta på andras budget om den egna fallit, säger Anders Edwall.

Men det är något som inte följts i Hässleholm de senaste åren.

KD har alltså inte varit aktuellt som samarbetsparti, trots att partiet varit M:s självklara bundsförvant. För V är en koalition med KD otänkbart.

– Kan vi samarbeta med M? Ja, i det här läget hade det funkat, men samtidigt har vi satt en gräns mot KD, säger V-ledaren Magnus Åkeborn som meddelat övriga att partiet inte har mandat att gå in i en koalition med KD.

S krävde posten som kommunstyrelsens ordförande och V kan inte tänka sig ett samarbete med KD, på bilden Lena Wallentheim (S) och Magnus Åkeborn (V) under valrörelsen 2022.

De rödgröna anser det självklart att största partiet, det vill säga S, i en koalition tar posten som kommunstyrelsens ordförande. Gruppledaren Lena Wallentheim, idag oppositionsråd, betonar att antingen S eller SD måste ingå om det ska bli någon majoritet. Hon anser att S måste ha rätt att ha med sina samarbetspartier.

– Vi har ett aktivt samarbete, säger hon.

Men även M behövs om det ska gå att få majoritet. Att M och S skulle ta med sig var sitt parti är inte aktuellt för Lena Wallentheim.

Hon beskriver de två senaste veckorna som en väntan på “avbytarbänken”.

– Vi kände inte att det fanns någon riktigt vilja från M. SD var deras förstahandsval, säger hon.

Hon tillbakavisar kritiken från M om kostnader för fler nämndsledamöter. Hon anser att det är nödvändigt att öka antalet ledamöter eftersom det inte går att rösta bort andra ledamöter mitt under en mandatperiod och majoritetsförhållandena annars blir fel. De rödgröna betonar att en skattehöjning ska undvikas så långt det går, men att de vill ha möjligheten att höja skatten något vid behov hellre än att tvingas dra ner på viktiga verksamheter.

De är också tydliga med att SD som största oppositionsparti skulle få rätt till posten som oppositionens kommunalråd.

– Det har varit en diskussion om att man eventuellt skulle aktivt rösta bort Hanna Nilsson. Men vi vill inte lägga oss i andra partiers ledamöter så länge inget brottsligt begåtts, säger Anders Edwall.

Hanna Nilsson är visserligen polisanmäld, men Lena Wallentheim säger att det som krävs i så fall är en dom för ett brott med ett minimistraff på två års fängelse i straffskalan. Varje parti ska ha rätt att utse sina företrädare.

– Annars är vi på en farlig väg. Men det är förkastligt det som hänt och jag tycker inte att Hanna Nilsson är lämplig, säger Anders Edwall.

– V står så långt från SD man kan komma, men vi vill inte öppna Pandoras ask för framtiden, säger Magnus Åkeborn.

Nu väntar de rödgröna att M ska återkomma med ett besked om samarbetet med SD och KD trots allt ska fortsätta. Nyval tror de inte blir aktuellt. Frågan lyftes på det första mötet om den politiska krisen, men lades ned främst på grund av kostnaderna.

– Det finns nog tre partier som är väldigt oroliga för hur valresultatet skulle bli efter det som hänt, frågan dog lika fort, säger Anders Edwall.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-12 Förhandlingar om ny majoritet strandade – M sa nej till S + S + V

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se