torsjö live vers2

Förhandlingar om ny majoritet strandade – M sa nej till S + C + V

Förhandlingar om ny majoritet strandade – M sa nej till S + C + V

Förhandlingarna om ett nytt majoritetsstyre i Hässleholms kommun har strandat. På onsdagen stod det klart att Moderaterna förkastar det enda förslag som fanns. Detta innebar en konstellation med M, S, V och C. Inget av de partier som M har valteknisk samverkan med – KD och FV – ingick alltså. Dessutom skulle antalet ledamöter i nämnderna utökas och dörren öppnas för en skattehöjning vid behov, vilket fick M att backa.

Några andra förslag finns inte och inga nya möten är inbokade.

– Vi stänger inga dörrar, som tidigare sagt är vi öppna för konstruktiva lösningar, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

Moderaterna med kommunalrådet Lina Bengtsson i täten säger nej till att samarbeta enbart med S, C och V. Foto: Urban Önell

Den politiska krisen uppstod på grund av att kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) i inspelningar från Vittfarnas vikingaby bland annat talat om att hon ville anlita vikingar som torpeder mot en kommuninvånare, lovat att köpa vikingabyn för tio miljoner alternativt ge bygglov utan ansökan och dömt ut både tjänstepersoner och politiker. Efter avslöjandena, som Frilagt var först med att publicera, krävde M och KD Hanna Nilssons avgång. När SD slöt upp bakom henne avbröt de istället samarbetet med SD och majoritetsstyret föll. Men så länge ingen annan lösning godkänts av kommunfullmäktige fortsätter SD att styra i minoritet med Hanna Nilsson som kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Efter mötet i förra veckan, då alla partier utom SD deltog, meddelades att det fanns flera möjliga lösningar på krisen. Förutsättningen var att S och M plus ytterligare minst två partier måste ingå om det skulle bli en majoritet.

– Vi förde fram ett antal förslag med flera samarbetspartier, säger Lina Bengtsson.

M och FV var då de enda partier som kunde tänka sig ett samarbete mellan samtliga partier utom SD. Alla skulle sedan gå tillbaka till sina partier och diskutera förslagen, utom Folkets Väl som S inte kunde tänka sig att samarbeta med.

– Vi fick sedan svar från S, C och V om att det var detta förslag de ville ha besked om. Vi valde att ta det i vår fullmäktigegrupp som hade möte igår kväll, berättar Lina Bengtsson.

Svaret där blev alltså nej.

– Vår tanke var att få en större bredd, säger Lina Bengtsson.

I ett pressmeddelande utvecklar M skälen till sitt nej till förslaget som framfördes av Centerpartiet och där det största partiet, det vill säga S, skulle ta över posten som kommunstyrelsens ordförande.

Enligt förslaget skulle S med Lena Wallentheim (S) ta över posten som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Urban Önell

– Moderaterna har i en enig fullmäktigegrupp valt att inte gå vidare enligt detta förslag då det innebär att de partier som vi har valteknisk samverkan med, Kristdemokraterna och Folkets Väl, ställts helt utanför. Dessutom ser Moderaterna det inte som ansvarstagande att i rådande ekonomiskt läge utöka den politiska organisationen. Moderaterna vill göra sitt yttersta för att undvika en skattehöjning då vi ser att medborgarnas ekonomi är pressad av inflation och höjda bostadskostnader, skriver partiet.

Enligt M skulle en utökning av antalet nämndsledamöter enligt förslaget kosta cirka 250 000 kronor. Syftet var att den nya majoritetens sammanstättning skulle speglas i nämnder och styrelser.

Vad händer nu? Vem har bollen?

– Vi har gett vårt svar, bollen ligger inte mer hos oss än någon annan, säger Lina Bengtsson.

Men hon har inte gett upp hoppet utan räknar med att diskussionerna kommer att fortsätta.

– Vi hoppas på en lösning som blir det bästa för Hässleholm, på ett sätt som kan fungera, säger hon.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-06 S samarbetar inte med FV – besked om möjlig koalition på onsdag

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se