torsjö live vers2

M motsätter sig rödgrönt minoritetsstyre – SD avgör

M motsätter sig rödgrönt minoritetsstyre – SD avgör

Moderaterna kommer att motsätta sig ett rödgrönt minoritetsstyre i Hässleholms kommun. Partiet uttrycker också sin förvåning över att bara få denna veckan på sig att ge besked, något som företrädarna fick veta via media. Därmed ser det ut som att SD kommer att fortsätta styra Hässleholms kommun i minoritet med Hanna Nilsson vid rodret.

Majoritetsstyret sprack efter avslöjandena om inspelningarna från vikingabyn. Lina Bengtsson (M) och Christer Caesar har tagit avstånd från både kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) och hennes parti. Men någon ny majoritet är inte i sikte, tills vidare styr därför SD i minoritet. Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om Kristinelunds trädgård

Den politiska krisen har inte fått någon lösning sedan M och KD för några veckor sedan hoppade av samlingsstyret med SD. Orsaken var uttalandena från kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) i inspelningar från Vittfarnas vikingaby. De handlade bland annat om att hon ville skicka torpeder på en invånare som överklagat ett kommunalt beslut och att hon i kränkande ordalag dömde ut både tjänstepersoner och politiker. M och KD krävde att Hanna Nilsson skulle avgå om samarbetet skulle fortsätta. Men SD slöt istället upp bakom henne.

En ny majoritet utan SD kan bara bildas om S och M plus minst två mindre partier ingår. Folkets väls förslag till samlingsstyre med alla kommunfullmäktiges partier förkastades före påsk då enbart FV och M kunde tänka sig det. Därefter skulle andra alternativ övervägas. Det M förväntat sig var av allt att döma ett nytt styre med en jämn representation från både det borgerliga blocket och vänstersidan.

Men så blev det inte. Bara ett förslag har presenterats – och förkastats av M. Det gällde ett samarbete mellan M, S, C och V där S skulle ta över som kommunstyrelsens ordförande, antalet ledamöter i nämnderna öka för att alla koalitionspartier skulle representeras och där man öppnade för en skattehöjning vid behov.

Lena Wallentheim (S) ville ta över i stadshuset i en koalition med M, C och V eller en rödgrön minoritet. Foto: Jonathan Önell

Efter M:s nej på onsdagen meddelade de rödgröna att de har för avsikt att gå fram med ett minoritetsstyre, om inte M och KD återgår till sitt samarbete med SD. Men ett minoritetsstyre kan bara förverkligas med direkt eller indirekt stöd från en majoritet i kommunfullmäktige. Det är detta M nu också tydligt säger nej till. Partiet kommer varken att rösta för ett rödgrönt minoritetsstyre eller lägga ned sina röster utan aktivt motsätta sig det.

– Vi ser det alternativet som en affär helt och hållet mellan vänsterblocket och SD. Vill de att det bildas ett S-lett minoritetsstyre så är det SD som måste släppa fram detta, skriver M i ett pressmeddelande sent på torsdagseftermiddagen.

– SD har ju möjligheten att rösta bort sig själv och släppa fram ett minoritetsstyre där C och V ingår.

M betonar att det skulle inte spegla valutgången, som gav en majoritet för ett mer borgerligt politiskt styre i Hässleholm.

– Ett minoritetsstyre av de partier som förespråkar återhållsamhet vad gäller kommunens ekonomi samt har en hög prioritet på sänkt eller oförändrad skattesats, borde vara mer attraktivt för SD att släppa fram än ett vänsterblocksstyre, skriver M.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) kommer att motsätta sig ett rödgrönt minoritetsstyre och anser inte heller att det skulle spegla valutgången. Foto: Urban Önell

Ett återuppstått samarbete med SD verkar inte heller vara aktuellt för M. I pressmeddelandet slås fast att den vägen enligt partiets tolkning är låst eftersom SD är tydliga med att Hanna Nilsson inte avgår.

– M har inte för avsikt att gå in i ett majoritetsstyre där Hanna Nilsson fortsätter som kommunstyrelsens ordförande, deklarerar M i pressmeddelandet.

Samtidigt öppnar partiet för ett mer pragmatiskt samarbete kring sakpolitiska frågor, även med SD.

– Vi inriktar oss på mesta möjliga nytta för kommuninvånarna till så kostnadseffektiv lösning som möjligt. Vi är villiga att samarbeta i sakfrågor med såväl SD som andra partier som delar vår inriktning, skriver M.

Som det enligt M ser ut nu blir det alltså ingen förändring i kommunledningen. Det innebär att nuläget med ett SD-lett minoritetsstyre där Hanna Nilsson är kommunstyrelsens ordförande fortsätter.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-12 S-V-C beredda styra i minoritet efter M:s nej

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se