Gruppen-3a-328x120

SD: Vi fortsätter styra kommunen

SD: Vi fortsätter styra kommunen

– Sverigedemokraterna fortsätter styra Hässleholm!

Det meddelar partiets lokalavdelning på fredagskvällen i ett pressmeddelande på sin Facebooksida, illustrerat med en bild på kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson och gruppledaren Ulf Berggren. Texten förklarar att SD inte kommer att släppa fram ett minoritetsstyre i form av S, C och V. Istället vill partiet fortsätta att styra kommunen i samma riktning som i samarbetet med M och KD vilka från och med måndag åter ska bjudas in till beredningar och avstämningar.

– Det finns inte någon majoritet utan det blir att hitta samsyn i sakfrågor, kommenterar kommunalrådet Lina Bengtsson (M).

SD meddelar att partiet fortsätter styra Hässleholms kommun. På måndag ska allt arbete återupptas. Men det finns inte längre någon majoritet tillsammans med M och KD utan SD styr i minoritet och får förhandla med övriga partier.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

SD-styret i kommunen tycks alltså fortsätta, trots den nationella uppmärksamheten kring Hanna Nilssons uttalanden om torpeder mot en kommuninvånare, löften att köpa Vittfarnas vikingaby, kränkande omdömen om tjänstepersoner och politiker med mera. Flera polisanmälningar mot Hanna Nilsson är under utredning. Hon har också polisanmält vikingabyns ledare Oddvar Lönnerkrantz och även där pågår utredningar.

M och KD har krävt Hanna Nilssons avgång för att fortsätta samarbetet. Men SD har istället slutit upp bakom henne och därför lämnade samarbetspartierna den styrande majoriteten. Försöken att hitta en ny majoritet har, som det ser ut nu, kommit till vägs ände. M har sagt nej till samarbete med S, C och V och stödjer inte att dessa partier skulle bilda ett minoritetsstyre.

SD kommenterar detta i sitt pressmeddelande.

– För Moderaterna hade det blivit dyrt att ingå i en samverkan med S, C och V då vi vet att den röda sidan aldrig skulle få för sig att svika sina vallöften bara för att hjälpa M ur en svår situation, skriver de.

SD tycks inte heller ha gett upp sina vallöften.

– Sverigedemokraternas ingång i alla lägen är att få ut så mycket som möjligt av vår politik till samhället, och med nästan 30 procent av väljarnas röster så ser vi det som en självklarhet att leverera vår politik och våra vallöften till hässleholmarna. Med det sagt ser vi inte det som ett alternativ att släppa fram ett minoritetsstyre i form av S, C och V, även om flera av våra viktigaste frågor är lika i fråga om exempelvis byskolor och äldrevården, skriver de.

Alla sitter nu kvar på ledande poster, trots att det inte längre finns någon majoritet. Hanna Nilsson fortsätter som kommunstyrelsens ordförande och får förhandla med andra partier i sakfrågor. Lina Bengtsson och Lena Wallentheim (S) har också kvar sina kommunalrådsposter.

SD gör nu ett slags programförklaring för sitt minoritetsstyre. Den utgår från den plan för mandatperioden som tidigare togs fram tillsammans med M och KD.

– Vi har tillsammans beslutat vilka frågor som ska prioriteras, vilka mål vi ska ha samt hur vi vill att kommunen ska utvecklas och styras, skriver de.

– Sverigedemokraterna väljer nu att fortsätta styra kommunen i denna riktning då detta speglar valresultatet bäst.

De menar att de tre partierna tillsammans fortfarande kommer att kunna få majoritet för sina beslut även om de inte jobbar tillsammans som en majoritet. De har även en plan B .

– Kommer detta inte fungera så kommer vi framgent även bjuda in vänsterblocket till dessa avstämningar och hålla en nära kontakt med S-sidan för inspel i tidigt skede i viktiga frågor, skriver SD.

– Med tanke på det extremt tuffa ekonomiska läget så måste vi återgå till arbetet för kommunens bästa så fort som möjligt. Därför återupptar vi allt arbete redan på måndag och hoppas att M och KD tar möjligheten att få vara med och påverka genom att dyka upp på de möten och beredningar vi bjuder in till.

SD meddelar att budgetarbetet för 2024 planeras till tidig höst för att nämnderna ska hinna se över sin verksamhet och göra sina internbudgetar i rimlig tid.

Lina Bengtsson såg SD:s meddelande under fredagskvällen.

– Vi får förhålla oss till det och göra det bästa av situationen, förklarar hon i ett sms till Frilagt.

Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) konstaterar att man får hitta samsyn i sakfrågor. Foto: Urban Önell

Hon betonar att hennes parti försökt att få fram en ny majoritet.

– Vi i M har gjort vad vi kan för att hitta en majoritetslösning men tyvärr har de lösningar vi föreslagit avslagits av S-sidan. Nu går SD ut med detta och vi kommer att bedriva moderat politik utifrån de förutsättningar som råder. Alltid med kommuninvånarnas bästa för ögonen. Det finns inte någon majoritet utan det blir att hitta samsyn i sakfrågor. Moderaterna kommer att agera ansvarsfullt i rådande ekonomiska situation, skriver hon.

Kristdemokraternas Simon Berneblad beklagar att kommunen inte längre har ett majoritetsstyre , men ser samtidigt SD som ett bättre alternativ än S sakpolitiskt.

– Att SD tar över är upp till dem. Det har gått flera veckor sen förtroendet för Hanna Nilsson blev förbrukat och jag som ”ny” till politiken i Hässleholm har sett dess baksida. Jag och många andra är här för att bedriva sakpolitik och utveckling för Hässleholm, nu är vi back i budgetprocessen som är den viktigaste biten av politiken, skriver han i ett sms till Frilagt.

– Den politik vi förhandlade fram mellan SD-M-KD var i stora drag tydligt färgad av det KD gick till val på. Min uppgift framgent kommer vara att agera blåslampa för att SD:s minoritetsstyre ska skapa en sund politik. Jag har större förtroende att Hanna Nilsson, trots sina senaste tillkortakommande kan bedriva en bättre politik än Lena Wallentheims Socialdemokrater. Men nu är det rejäla förankringar som gäller och SD måste verkligen visa att de vill ta ansvar, skriver han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se