torsjö live vers2

M och KD behåller ordförandeposter under SD-styre

M och KD behåller ordförandeposter under SD-styre

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att att sitta kvar på ordförandeposterna i fyra nämnder och fem kommunala bolag under Sverigedemokraternas minoritetsstyre. Det kom partierna överens om under måndagen. Konstruktionen innebär att M och KD i viss mån fortsätter samarbetet med SD i Hässleholms kommun, trots tidigare villkor om att SD:s Hanna Nilsson i så fall måste lämna posten som kommunstyrelsens ordförande.

– På detta sätt får vi bästa möjlighet att genomföra vår politik, säger Christer Caesaar (KD) till Frilagt.

Om Hanna Nilsson delges misstanke om brott kan bedömningen bli en annan.

Majoritetsstyret sprack efter avslöjandena om inspelningarna från vikingabyn. Men samarbetet fortsätter på ett annat sätt, Lina Bengtsson (M) Christer Caesar (KD) och Hanna Nilsson (SD). Foto: Berit Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Den politiska krisen uppstod efter Frilagts avslöjande om att Hanna Nilsson ville skicka vikingar från Vittfarnas vikingaby som torpeder mot en invånare som överklagat kommunens besluta att köpa Björksäters äldreboende. Medier både lokalt och nationellt uppmärksammade hennes uttalanden i hemliga inspelningar från vikingabyn där hon också lovade att köpa vikingabyn och sa att kommunen ljugit i domstol. Dessutom gav hon kränkande omdömen om tjänstepersoner och politiker.

Vikingabyns Oddvar Lönnerkrantz har polisanmält Hanna Nilsson för flera brott och förundersökning om tjänstefel är inledd. Hon har å sin sida polisanmält honom för utpressning genom att hota med att publicera inspelningarna. Även där är förundersökning inledd.

M och KD krävde Hanna Nilssons avgång om samarbetet med SD i kommunens styrande majoritet skulle fortsätta. Men SD valde att ställa sig bakom Hanna Nilsson som kommunstyrelsens ordförande hellre än att fortsätta i ett majoritetsstyre. Därefter inledde M och KD samtal med övriga partier om en ny majoritet. Samtalen strandade dock. S, C och V föreslog då sig själva som minoritetsstyre, något som också avvisades. I fredags kväll informerade SD om sin avsikt att styra kommunen i minoritet och inbjöd M och KD att delta i kommande beredningar och avstämningar.

På söndagskvällen uppmanade Liberalerna S och M till nya förhandlingar utan låsningar till tidigare block och samarbeten.

– Vi politiker har misslyckats med att sätta kommunens bästa framför egna partiintressen, skrev Liberalerna i ett pressmeddelande.

Men något sådant verkar inte aktuellt i nuläget. S-kommunalrådet Lena Wallentheim säger att många frågeställningar uppstått efter beskedet om SD:s minoritetsstyre.

– M säger att de inte ingår i något styre, men var går gränsen? Det är väl styret som har ordförandeposterna?

– Det enda jag begär är ett besked. Håll inte på och trixa och knixa, säger Lena Wallentheim.

S-ledaren Lena Wallentheim undrar var gränsen för att sitta i ett styre går. Foto: Urban Önell

Hon tycker att både tjänstepersoner och kommuninvånare borde få tydlig information om vad som gäller. Innan dess vill hon själv inte säga om hon kan tänka sig nya förhandlingar om ett majoritetsstyre. Men frågan kommer att tas upp på kvällens möte med partiets fullmäktigegrupp.

Överens under måndagen

Enligt Christer Caesar har M och KD under måndagen kommit överens om att sitta kvar på sina ordförandeposter och inte gå vidare med några andra samarbeten.

– Vi sitter kvar i orubbat bo, säger han.

Hans partikamrat Simon Berneblad förklarade redan i fredags kväll i Frilagt att han sakpolitiskt har större förtroende för Hanna Nilsson, trots hennes ”senaste tillkortakommande” än för Lena Wallentheims socialdemokrater.

Christer Caesar förklarar att det inte längre går att samarbeta fullt ut med SD. Ändå är det inte aktuellt att lämna ordförandeposterna.

– På detta sätt får vi bästa möjlighet att genomföra vår politik. Det är det vi tycker är viktigt för hässleholmarnas nytta. Om vi avgår kan vi inte vara med och bestämma någonting, säger han.

Blir det inte svårt att samarbeta med SD nu?

– Vi har ju gjort en budget tillsammans med SD och det är den man styr på året ut.

– Sedan vet jag ingenting. Vi tar en bit i taget, säger han.

Är det inte självklart att ni kommer att godkänna deras budget för nästa år?

– Nej, det är inte alls självklart. Vi kanske gör en egen eller ihop med Moderaterna, säger Christer Caesar.

– Men än så länge är det viktigt att vi tar tillvara den politik som vi har jobbat in i den budgeten och de överenskommelser vi har med SD, att vi kan vara med och besluta för de kan inte bestämma någonting själva, de har ingen egen majoritet, säger han.

Kan du förstå att det kan se ut som att samarbetet med SD fortsätter?

– Jag tycker inte det. Vi samarbetar inte. Vi tar tillvara det som vi har i vår budget. På det sättet gör vi det bästa för kommunen.

Om det kommer upp andra frågor som inte är avgjorda i budgeten?

– Då får vi bestämma oss om vi ska följa deras förslag eller vi har ett eget.

Kommer ni att delta i beredningar?

– Vi kommer att delta såtillvida att vi är med i den delen där kommunledningskontoret föredrar ärendena. Sedan är vi inte med när det diskuteras hur man ska besluta, säger Christer Caesar.

Han försäkrar att KD var intresserade av att försöka bilda en ny majoritet.

– Visst var vi det. Sedan blev vi utestängda av C och framförallt V som inte ville ha med oss. Men vi uttryckte klart och tydligt att vi var öppna för alla diskussioner och konstellationer för att få till ett styre. Samtidigt är det viktigt för oss som för alla andra att få gehör för sin politik, man ska inte drunkna i någonting, säger han.

Skulle ni drunknat om vänstern dominerat i ett samarbete?

– Den risken fanns ju, säger Christer Caesar.

Inga nya förhandlingar

Nu tycker han att det är slutdiskuterat. Liberalernas uppmaning till nya förhandlingar är inte aktuell just nu.

– Nu har vi spelat ut det. Skär det sig får vi väl börja titta igen, säger Caesar.

Hur ställer ni er om Hanna Nilsson blir delgiven misstanke om brott?

– Det kan jag inte svara på nu. Det beror på hur det ser ut och vad det handlar om. Det får vi ta då.

Christer Caesar nämner den gräns som finns i kommunallagen: att kommunfullmäktige får återkalla uppdraget för en förtroendevald som “har dömts för ett brott på vilket fängelse i lägst två år kan följa och domen har vunnit laga kraft”. Han minns att regeln tillämpats tidigare i Hässleholms kommun. Den gången var det en förtroendevald revisor som åtalats för skattebrott.

– Om något händer får vi ta diskussionen om det är lämpligt att hon fortsätter. Men så länge man inte når upp till den gränsen är det hon själv som bestämmer. Ingen annan kan avsätta henne. Hon måste själv avsäga sig.

Ville ha strängare bedömning för andra

SD:s etiska riktlinjer säger att en förtroendevald som blir delgiven misstanke om brott eller åtalas uppmanas ta ledigt från sitt förtroendeuppdrag. Brottets karaktär kan påverka bedömningen.

Hanna Nilsson är såvitt känt inte formellt delgiven misstanke om brott. Men själv förespråkade hon en strängare bedömning förra sommaren när förundersökning inletts för just tjänstefel mot dåvarande kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Han var inte heller delgiven misstanke. Polisanmälan gällde att han skulle ha försökt övertala samma person som kunde blivit offer för Hanna Nilssons “torpeder” att dra tillbaka sitt överklagande av Björksäter-affären.

Hanna Nilsson sa då till Frilagt att riktlinjerna är tydligare i SD.

– Det hade nästan automatiskt blivit en paus efter en polisanmälan om det varit en SD-politiker. Det är lite beroende på vad det handlar om. I detta fall hade personen nog stängts av tills utredningen var klar, om det var en så pass högt uppsatt politiker och så direkt kopplat till det politiska uppdraget. Om det gällt något mer privat, exempelvis en vårdnadstvist, hade det varit annorlunda. Men här handlar det om maktutövandet, sa hon.

Hon försäkrade också att hon själv aldrig skulle försöka övertala någon att dra tillbaka ett överklagande.

– Medborgare ska kunna överklaga utan att bli pressade av politiker, sa hon.

M och KD har idag följande ordförandeposter: Christer Caesar (KD), valnämnden och Hässleholm Miljö, Stefan Larsson (M), barn- och utbildningsnämnden och Hibab med två dotterbolag, Urban Widmark (M), arbetsmarknadsnämnden, Robin Gustavsson (KD), omsorgsnämnden, och Torsten Nilsson (M), Hässlehem.

Frilagt har sökt Hanna Nilsson (SD), Lina Bengtsson (M) och åklagaren Ellen Randau.

Hanna Nilsson uttalar sig på måndagen i Radio P4 Kristianstad som om hon bestämt att turbulensen är över.

– Vi sätter punkt för detta, säger hon.

Hon säger att man nu ska arbeta för kommunens bästa. När reportern frågar om det är bäst för kommunen att hon sitter kvar blir svaret att väljarna får avgöra det vid nästa val.

Berit Önell

Uppdatering:
S-ledaren Lena Wallentheim anser att det är ett mycket förvirrande besked från KD och M att de sitter kvar som ordförande men inte ingår i styret.

– I min värld är det de som styr som har ordförandeposterna och sitter de kvar så ingår man i styret. Vår uppfattning när vi läser artikeln är att KD nu stängt dörren för eventuella framtida samtal med vårt block, skriver hon i ett sms till Frilagt.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se