Gruppen-3a-328x120

1 maj: Fortfarande många strider att vinna

1 maj: Fortfarande många strider att vinna

INSÄNDARE. Så närmar vi oss första maj med stormsteg. En dag som har stor betydelse för arbetarrörelsen världen över. En dag då vi tillsammans visar upp en styrka, en enad kraft mot olika former av förtryck och orättvisor.

Kampen har i vissa avseenden förändrats över tid då mycket blivit så oerhört mycket bättre för gemene man och de allra flesta idag har de mest grundläggande behoven uppfyllda. Men det finns fortfarande många strider att vinna och segrar att erövra!

Orättvisorna mellan män och kvinnor är fortfarande ett stort problem.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Att kvinnor hela tiden måste bevisa att de är bätttre än de män de konkurrerar med i olika sammanhang är ju skrämmande i sig.

Även inom arbetarrörelsens egna led har jag hört fraser som ..är hon redo? Kommer hon klara den uppgiften? Behöver hon mer tid på sig? Något jag ALDRIG hört någon säga om det varit en man som var på tapeten för ett uppdrag, en post eller en anställning.

Kvinnodominerade yrken måste få högre status och därmed högre löner, bättre arbetsmiljö och lyftas fram i olika sammanhang.

Svensk vård och omsorg måste utvecklas istället för att säljas ut eller avvecklas.

Hyvlingen av tjänster framförallt inom handels måste få ett slut! Det är ej rimligt med tjänster och anställningar som ingen kan leva eller försörja sig på utan att vara beroende av en partner.

De mest utsatta måste återigen få skyddsnät värda namnet.

I svåra ekonomiska tider för kommuner och regioner måste kulturen, studieförbunden och fritidsaktiviteter försvaras. Om inte kommer de mest svaga i vårt samhälle att bli allt mer utsatta och hamna utanför.

De med sämst pensioner måste i olika åtgärder skyddas från ett odrägligt liv på ålderns höst.

De mest extrema högerpopulistiska förslagen och åsikterna måste ifrågasättas.

De med behov av stöd inom olika grupper inom handikapprörelsens paraply och LSS måste ha rätt till värdiga kompletta liv.

Gängkriminaliteten måste bekämpas och förebyggas på samma gång om vi skall nå resultat.

Miljöarbetet måste få ha sin plats på den politiska agendan om vi inte skall svika kommande generationer.

Nej, jag får nog se till att ta mig ut på 1 Maj och visa solidaritet med dom som tar sig ut för att visa att det finns mycket att kämpa för och den enda möjligheten att skapa förändringar är att vi gör det tillsammans, du och jag och alla andra…..tack för ordet och kom med i tåget du med!

Anders Wallentheim 
Socialdemokrat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se