torsjö live vers2

Sista ordförandeförslaget: Nybygge till Ge och Få

Sista ordförandeförslaget: Nybygge till Ge och Få

En nybyggnation av lokaler till dagliga verksamheten Ge och Få för sju miljoner kronor blir det sista förslaget Ulf Berggren (SD) lägger som tekniska nämndens ordförande vid ett extra möte i arbetsutskottet den 22 maj. Några timmar senare ska kommunfullmäktige besluta om ett nytt styre.

Enligt förslaget ska pengar till de nya lokalerna flyttas från ridhusprojektet på Österås där medel avsatts två år för tidigt. Förslaget lär gå igenom eftersom KD med omsorgsnämndens ordförande Robin Gustavsson och tekniska nämndens förste vice ordförande Simon Berneblad varit med och tagit fram det.

Det är fortfarande oklart var beslutet att flytta Ge och Få till ett plåtskjul kom ifrån. Nu ser det ut att rivas upp. Foto: Berit Önell
Enligt förslaget ska en ny lokal byggas för sju miljoner kronor intill Ge och Fås nuvarande utrymmen. Foto: Berit Önell

Omsorgsnämnden beslöt nyligen att tacka nej till att flytta Ge och Få till ett plåtskjul nära nuvarande lokaler på Garnisonen. Orsaken var att den konsekvensanalys som verksamheten gjort visade att en sådan flytt skulle få negativa effekter för deltagarna och deras särskilda behov, för personalens arbetsmiljö och för kommunens ekonomi. Ge och Få renoverar begagnade möbler som används i de kommunala verksamheterna. Nämnden beslöt därför i förra veckan att ta fram förslag till andra lokaler som är anpassade för verksamheten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Lokalfrågan har varit ett problem under lång tid eftersom Ge och Få under perioder fått lämna en del av sina lokaler till Modelljärnvägsföreningen som några gånger om året arrangerar större mässor.

Ulf Berggren berättar att han för tre år sedan lade fram ett förslag om att bygga nytt till Ge och Få intill den befintliga lokal som fortsättningsvis ska användas för verksamheten. Omsorgsförvaltningen var då positiv till denna lösning.

– Jag vet inte vart det tog vägen. Om vi hade satt igång då hade det varit färdigt nu, konstaterar han.

Ulf Berggren (SD)
Ulf Berggren (SD), ordförande i tekniska nämnden, vill besluta om nybygget till Ge och Få innan han sannolikt avgår på måndag kväll.

Nu har han och Robin Gustavsson alltså arbetat fram ett liknande förslag.

– Sedan sist har vi filat på en lösning. Vi ville se till att det är på gång innan vi sannolikt lämnar våra ordförandeposter, säger Ulf Berggren.

– Jag vill verkligen att det här blir av, det är något jag kämpat i flera år för, säger han.

Men det svåra ekonomiska läget gjorde att bara 1,8 miljoner sattes av i årets budget för “lokalförändring” för Ge och Få. Därmed blev det för dyrt att ordna toaletter, handfat och tillräcklig värme i plåtskjulet som inte hade kunnat användas på samma sätt som dagens lokaler.

När det upptäcktes att ridhusbygget felbudgeterats “hittade” Berggren och Gustavsson pengar till sitt projekt. Medel som inte ska användas till ridhus i år var inlagda i budgeten och kan nu flyttas till Ge och Få. De befintliga 1,8 miljonerna behöver förstärkas med 5,2 miljoner

Robin Gustavsson (KD), omsorgsnämndens nye ordförande. Foto: Michell Grönlund
Robin Gustavsson (KD), omsorgsnämndens ordförande tills på måndag. Foto: Michell Grönlund

– I år är det bara själva köpet av det gamla ridhuset som ska göras, berättar Ulf Berggren.

Nybygget till Ge och Få ska bli 500 kvadratmeter stort och beskrivs som ett varmlager “med förberedelser för framtida inredning av personalutrymmen i mindre omfattning”.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-20 Ge och Få kan slippa plåtskjulet – förslag att söka annan lokal

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se