Gruppen-3a-328x120

SD avstår poster till S och M – Hanna Nilsson oppositionsråd

SD avstår poster till S och M – Hanna Nilsson oppositionsråd

Sverigedemokraterna kommer att avgå frivilligt från alla ordförande- och vice ordförandeposter i kommunen till förmån för det nya styret med S och M. I gengäld ska S och M inte ta över SD:s nämndsplatser efter ledamöter som hoppar av. Det är innebörden av en uppgörelse som SD nu gjort med S. På måndag ska kommunfullmäktige formellt besluta om maktskiftet och ordförandeposterna.

– Vi har tagit beslutet i gruppen att göra en snygg överlämning, förklarar SD-ledaren Hanna Nilsson som lämnar posten som kommunstyrelsens ordförande och istället föreslås som oppositionsråd.

Hanna Nilsson (SD) anser att Moderaterna inte varit ärliga.
Hanna Nilsson (SD) avgår frivilligt som ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, men föreslås som oppositionsråd. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Uppgörelsen är underskriven av socialdemokraterna Lena Wallentheim och Joachim Fors och sverigedemokraterna Hanna Nilsson och Ulf Berggren.

– Vardera block behåller sina valda poster, även om dessa skulle avsägas. SD hörsammar den nya politiska majoriteten i form av övriga politiska partiers samarbete och lämnar de poster som nu tillfaller styret enligt överenskommelsen. Framtida val som innefattar redan tillsatta poster ska räknas ut enligt den nya politiska situationen, heter det.

S och M hade alltså inte, som tidigare sagts, utan vidare kunnat byta ut alla presidieposter i nämnderna. SD hade kunnat behålla vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, arbetsmarknadsnämnden och kommunfullmäktige där M redan har ordförandeposten. Enligt Hanna Nilsson gäller det även bland annat ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott som hon själv har idag.

– Vilket hade kunnat bli väldigt rörigt. För då hade det varit en ordförande i kommunstyrelsen men en annan i kommunstyrelsens arbetsutskott, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Var det här självklart för er att gå med på?

– Både ja och nej, men eftersom S gick självmant förra gången styret ändrades så tyckte vi ändå att det var mer rätt att köra “fair play”. Så vi har tagit beslutet i gruppen att göra en snygg överlämning.

Hon syftar på när S-styret avgick mitt i mandatperioden 2017 efter att dess budget röstats ned. Den borgerliga alliansen med M, KD och L fick då igenom sin budget med stöd av SD.

Enligt Lena Wallentheim fanns det också vissa platser som hennes block kunde ha låtit bli att avsäga sig. Hon tycker att det blev en bra överenskommelse.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Lena Wallentheim (S) är nöjd med uppgörelsen med SD. Foto: Urban Önell

– Vi hade en lång diskussion om att det vore bra om vi kunde lösa detta på ett smidigt sätt utan bråk, förklarar hon per sms.

– Vi kom gemensamt fram till att vi ska sköta detta på ett korrekt sätt, därför gjorde vi denna överenskommelse vilket jag tycker är bra.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-10 M och S presenterade kommunens nya styre

2023-05-10 Besvikna kommentarer från SD och KD om nya styre

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se