logga-ligg-tjock

30 deltog i manifestation för att Hanna Nilsson (SD) ska avgå helt

30 deltog i manifestation för att Hanna Nilsson (SD) ska avgå helt

Cirka 30 personer krävde i måndagseftermiddagens manifestation före kommunfullmäktige att Hanna Nilsson (SD) ska lämna alla politiska poster i Hässleholms kommun.

– Hon har förbrukat förtroendet, säger initiativtagaren Saskia Titman.

- Avgå Hanna! Förtroendet är förbrukat! Ännuen manifestation hölls på måndagen före kommunfullmäktiges sammanträde. Foto: Urban Önell
– Avgå Hanna! Förtroendet är förbrukat! Ännu en manifestation hölls på måndagen före kommunfullmäktiges sammanträde. Foto: Urban Önell
-- Man uppför sig inte så, säger Bodil Tyrberg. Foto: Urban Önell
— Man uppför sig inte så, säger Bodil Tyrberg. Foto: Urban Önell

Den förra manifestationen hölls innan det stod klart att en ny koalition var beredd att ta över makten i kommunen och att Hanna Nilsson därmed avgår som kommunstyrelsens ordförande. Dessutom hölls fullmäktiges sammanträde då i vanlig tid klockan 18. Denna gång startade det redan 15.30 eftersom det var dags för den årliga informationen om kommunens bolag.

– Jag är glad att det är så här mycket folk med tanke på tidpunkten, säger Saskia Titman.

Deltagarna stod vid entrén till kulturhuset och höll plakat med texter som “Avgå Hanna” och “Tag ansvar för dina handlingar”.

Saskia Titman förklarar att hon och de andra är glada att Hanna Nilsson slutar som kommunstyrelsens ordförande, men att det inte räcker.

– Det finns politiker som avgått för mycket mindre än det här.

Hanna Nilsson verkar dock ha stöd från hela sitt parti. Hon sitter sedan ett par år tillbaka i partistyrelsen och valdes in i distriktsstyrelsen bara några veckor efter avslöjandet om hennes uppmärksammade uttalanden som orsakade den politiska krisen.

– Förhoppningsvis får vi fram vårt budskap, att vi är missnöjda, säger Saskia Titman.

En av demonstranterna är Bodil Tyrberg som lovat att delta eftersom hennes dotter inte hade möjlighet på grund av sitt arbete. Själv är hon också kritisk till Hanna Nilssons kränkande uttalanden om politiker och tjänstemän, löften att köpa vikingabyn, försök att leja torpeder för att få en kommuninvånare att dra tillbaka ett överklagande med mera.

M;agnus Åkeborn (V) var en av flera politiker i manifestationen. Foto: Urban Önell
Magnus Åkeborn (V) var en av flera politiker i manifestationen. Foto: Urban Önell

– Det enda jag skulle vara nöjd med är om hon inte var med och fortsatte med något i politiken. Man uppför sig inte så, säger Bodil Tyrberg.

– Hon har gjort bort sig så att vi är kända i hela Sverige.

Hon betonar att det inte handlar om politiken utan om hennes uppförande. Vänsterpartiets gruppledare Magnus Åkeborn, en av flera närvarande politiker, instämmer.

– Det här är en uppmaning till Hanna Nilsson personligen, säger han.

Flera företrädare för Vittfarnas vikingaby, där Hanna Nilssons uttalanden spelades in, var på plats vid manifestationen. De tvivlar på att hon kommer att avgå från mer än ordförandeposten.

– Hon har nog inte den självinsikten, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Från vikingabyn kom Nisse Nilén, Oddvar Lönnerkrantz och Ellinor Cefalk. Till höger Folke Ackema. Foto: Urban Önell
Från vikingabyn kom Nisse Nilén, Oddvar Lönnerkrantz och Ellinor Cefalk. Till höger Folke Ackema. Foto: Urban Önell

Det tror inte Folke Ackema heller. Han undrar också hur det kan komma sig att övriga politiker mest reagerat på att Hanna Nilsson misskrediterat politiker och tjänstemän och mindre på det övriga som framkommit.

– Hur vanligt är det att de talar om torpeder och dealar om skattepengar och bygglov utan ansökan? Det kan inte vara första gången, säger han.

Hanna Nilsson kom inte i tid för att möta demonstranterna.

Berit Önell

Läs mer:

2023-04-21 Manifestation mot att Hanna Nilsson (SD) fortsätter styra

2023-04-25 Medborgare vill ha bort Hanna Nilsson (SD)

2023-05-19 Ny manifestation mot Hanna Nilsson (SD)

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se