torsjö live vers2

Dramatik i Hässleholm: Mordförsök och insatsstyrka mot bostäder

Dramatik i Hässleholm: Mordförsök och insatsstyrka mot bostäder

Insatsstyrkan gick med dragna vapen in i en lägenhet på Götagatan i Hässleholm natten till måndagen. Flera husrannsakningar har gjorts med insatsstyrkans hjälp i Hässleholm och på andra platser i nordöstra Skåne i jakten på två misstänkta för ett mordförsök sent på söndagskvällen efter ett bråk utanför en restaurang på Drottninggatan.

– Det är vedertaget när det gäller grova våldsbrott, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Frilagt.

Enligt polisens hemsida stick- eller skärskadades en man i 35-årsåldern i samband med ett bråk med två andra män utanför restaurangen. Polis och ambulans larmades vid niotiden. Mannen fördes till sjukhus med ambulans.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Händelsen utreddes först som grov misshandel, men brottsrubriceringen ändrades sedan till försök till mord, i andra hand försök till dråp.

Vid tvåtiden på natten hördes en skräll i en trappuppgång på Götagatan i Hässleholm som väckte flera boende i huset. Insatsstyrkan stod utanför en lägenhet och skrek kommandon så det ekade i hela trapphuset. De hade skottsäkra västar, dragna vapen och gav enligt en hyresgäst ett uppjagat intryck. De tog sig dock in i lägenheten utan att behöva slå in ytterdörren. Mannen som har adress i lägenheten bor vanligen inte där och var inte heller på plats vid tillfället.

Götagatan i Hässleholm.
Insatsstyrkan slog till mot en lägenhet vid Götagatan under natten till måndagen. Foto: Jonathan Önell

Flera av förra årets skjutningar och sprängningar skedde på Götagatan. Därför har området också kameraövervakats under en längre tid.

Polisens jourhavande förundersökningsledare Ingela Hessbo säger på förmiddagen till Frilagt att hon inte kan svara på om insatsen på Götagatan har samband med jakten på de misstänkta för mordförsöket.

Enligt Kristianstadsbladet/Norra Skåne vet polisen vilka de är och de är kända av polisen sedan tidigare.

– Vi vet vilka de är och jobbar aktivt med att leta efter dem. Det finns indikationer på att de befinner sig i Blekinge-trakten, men vi letar även i norra Skåne, sa Andreas Hulting, vakthavande befäl på polisens Region Syd, till tidningen vid ettiden på natten.

Tidigt på morgonen berättade han också att polisen under natten gjort ett antal husrannsakningar, men inte påträffat någon av gärningsmännen.

Dessa uppgifter vill Ingela Hessbo inte bekräfta för Frilagt på måndagsförmiddagen.

– Vad vi sagt tidigare vet inte jag, men vi fortsätter med utredningsåtgärder och söker misstänkta, säger hon.

Är de identifierade?

– Det kan jag inte svara på, säger Ingela Hessbo.

Hon hänvisar till polisens presstalesperson Robert Loeffel som varit upptagen i telefon när Frilagt ringt under förmiddagen.

– Han har den information som kan lämnas, säger hon.

Det är dock normalt förundersökningsledaren som avgör vilken information som ska offentliggöras.

Klockan 11.45 meddelar Robert Loeffels telefonsvarare att han är på lunch och väntas åter klockan 13.

Efter lunchen berättar Robert Loeffel för Frilagt att gärningsmännen är kända och inte bara genom att de identifierades på söndagskvällen. De var kända för polisen redan tidigare.

– Vi vet vilka vi letar efter, säger han.

Han förklarar att det också finns en tidigare konflikt mellan gärningsmännen och offret.

Anledningen till att de misstänkta inte redan är gripna är enligt Robert Loeffel att de helt enkelt inte varit på de platser där polisen sökt.

– Ingen var gripen när jag kollade för en timme sedan, säger han vid halvtvåtiden.

– Jag kan tyvärr inte säga hur snart de kommer att gripas. Men förr eller senare kommer vi att hitta dem. Det kan bli om en timme eller om en vecka.

Uppgiften om att de misstänkta sökts även i Blekinge känner han inte till. Inte heller om söndagskvällens händelse misstänks ha samband med andra grova brott i Hässleholm den senaste tiden.

– Det är en enskild utredning. Hässleholm är inte stort, men jag har inte hört något om något samband med andra händelser, säger Robert Loeffel.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se