torsjö live vers2

SD:s nämndemän portade från vikingamål

SD:s nämndemän portade från vikingamål

Ingen sverigedemokrat fick förordnas till nämndeman i målet mot Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu, som friades för grovt fornminnesbrott. Det bestämde Hässleholms tingsrätts högste chef, lagman Kristina Andersson. Alla sverigedemokrater ansågs vara jäviga eftersom kommunstyrelsens förre detta ordförande Hanna Nilsson (SD) uttalat sig om målet i ljudinspelningar som offentliggjorts i Frilagt.

I samband med att förhandlingarna sköts upp på grund av vinterväder behövde en nämndeman ersättas på grund av sjukdom. Då bestämde Kristina Andersson att Sverigedemokraternas ledamöter inte kunde bli aktuella.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Hässleholms tingsrätt hade syn på plats i vikingabyn.
Förhandlingarna fick skjutas upp eftersom vädret i december var för dåligt för att hålla syn i vikingabyn. I april blev det av. Foto: Jonathan Önell

Något formellt beslut fattades inte, och det finns inga handlingar som Frilagt kan ta del av, men Kristina Andersson bekräftar hur det gick till.

– Utifrån den situation som varit och vad sverigedemokraterna har uttalat om det här målet har jag tagit beslutet att vi inte skall ha nämndemän från sverigedemokraterna i nämnden, säger hon.

Hon menar att en sverigedemokratisk nämndeman hade kunnat ”rubba förtroendet för rättens opartiskhet”.

– Det handlar om en jävssituation.

Bilden visar Kristina Andersson och Tomas Lindeman.
– Det handlar om en jävssituation, säger Hässleholms tingsrätts lagman Kristina Andersson. Tillsammans med chefsadministratör Tomas Lindeman informerade hon den 12 juni kommunfullmäktige om nämndemännens roll och vikten av opartiskhet. Foto: Berit Önell

Jävet kom sig av att dåvarande kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) uttalat sig om målet i ljudspelningar från Vittfarnas vikingaby som tidigare publicerats i Frilagt.

– Det är inget snack om saken, Oddvar kommer vinna det, säger Hanna Nilsson i en ljudinspelning gjord av Oddvar Lönnerkrantz.

– Jag kommer att fortsätta driva det här, lovar hon också.

Både hon och Oddvar är övertygade om att vikingarna kommer vinna i tingsrätten, och att detta i förlängningen kommer att leda till att kommunen måste betala skadestånd till dem. Hon förhandlar och konspirerar med vikingarna för att försöka hitta en utomrättslig lösning på problemet.

– Kan vi lösa detta tillsammans med den här gruppen politiker, utan att det ska bli någon jävla tingsrätt och sånt, så har jag inga problem med att gå ut och säga att Kenny, det dumma helvetet, var jävig och satt och gjorde detta, och därför håller det inte, säger hon i inspelningen.

Vad hon syftar på är deras uppfattning att rättegången i själva verket är en uppföljning på kommunens tidigare försök att sätta dit och bli av med vikingarna genom bygglovsärenden. Kenny Hansson, som var ordförande i miljö- och stadsbyggnadnämnden avböjde själv att träffa Oddvar för att diskutera bygglovet med hänvisning till att han var jävig.

Hanna Nilsson uttryckte sig också kritiskt och nedsättande om kommunens och inblandade tjänstemäns agerande.

Hanna Nilsson (SD) anser att Moderaterna inte varit ärliga.
Jävet handlar enligt lagmannen om att Hanna Nilsson (SD) talade om rättegången mot vikingabyn i de uppmärksammade inspelningar som ledde till att hon tvingades lämna posten som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Urban Önell

Sedan Oddvar Lönnerkrantz delat med sig av inspelningarna till Frilagt, vilket ledde till stor mediauppmärksamhet och att Sverigedemokraternas samarbete med Kristdemokraterna och Moderaterna sprack, har dock hennes relation med Vittfarnas vikingaby försämrats.

– Allt det jag sagt till vikingar det uttalar jag mig inte om, sade hon till Frilagt för några veckor sedan.

Sverigedemokraterna helt ovetande

Ulf Berggren, gruppledare för Sverigedemokraterna, underrättades aldrig om att deras nämndemän ratats av lagmannen.

– Det hade jag ingen aning om, säger han.

Ulf Berggren (SD) vill veta när kommunstyrelsens nya ordförande Lena Wallentheim (S) tänker se till att Sösdalaborna får sin simhall renoverad. Foto: Urban Önell
SD:s gruppledare Ulf Berggren informerades inte om att alla sverigedemokrater ansågs jäviga i tingsrättens mål om vikingabyn. Foto: Urban Önell

Han blir dock inte direkt förvånad.

– Vid det här laget blir man inte längre det, säger han.

– Jag kan både förstå det och inte förstå det.

Han anser inte att Sverigedemokraterna tagit parti i frågan.

– Vi har ju bara försökt medla i den här situationen, att hitta en lösning, säger han.

– Vi har varken tagit ställning för hans eller kommunens sida.

Ulf Berggren anser inte heller att partitillhörighet i sig kan innebära att man blir jävig.

– Är man nämndeman och känner att man har något personligt intresse i det, då skall man avsäga sig det, sen kvittar det vilken partitillhörelse man har, säger han.

– Jag förutsätter att våra ledamöter är professionella i utförandet av nämndemannauppdraget.

Jonathan Önell

Läs mer:

2023-03-13 Vikingar: Kommunalrådet ville leja oss som torpeder

2023-03-17 Efter vikingaaffären: Hanna Nilsson (SD) sjukskriven – Lina Bengtsson (M) tar över

2023-05-23 Maktskiftet klart – S och M styr kommunen

2023-05-24 Vikingar frikänns från grovt fornminnesbrott

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se