torsjö live vers2

SD vill öppna för köp av vårdplatser hos Vardaga

SD vill öppna för köp av vårdplatser hos Vardaga

SD uppmanar nu den nya styrande minoriteten med S och M att öppna för köp av vårdplatser på Vardagas äldreboende som står tomt sedan det stod klart för ett och ett halvt år sedan. I ett pressmeddelande förklarar SD att Hässleholms kommuns låneskuld växer rekordartat och att det därför kan bli svårt att bygga nytt eller köpa ett boende till.

Vardagas Villa Danspalatset ligger granne med Björksäters äldreboende i Hässleholm som kommunen 2021 beslöt köpa men nu istället hyr efter att affären dragit ut på tiden på grund av överklagande. Kommunen tog där över Attendos hyreskontrakt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
SD anser att kommunen förutsättningslöst måste diskutera driftsform för Vardagas äldreboende Villa Danspalatset i Hässleholm. Foto: Berit Önell
SD anser att kommunen förutsättningslöst måste diskutera driftsform för Vardagas äldreboende Villa Danspalatset i Hässleholm. Foto: Berit Önell

En dialog har nyligen inletts mellan kommunen och Vardaga om Villa Danspalatset, vilket Frilagt var först med att berätta. S och M har uttryckt att de helst vill köpa fastigheten, i andra hand hyra den för att bedriva verksamheten i egen regi. Vardaga vill i första hand bedriva verksamheten och sälja vårdplatser.

Men SD pekar på att kommunen både har en kö på cirka 45 platser till de egna äldreboendena och köper dyra privata platser i andra kommuner. Kön till de egna boendena betas dock av efterhand och placeringarna sker oftast inom de lagstadgade tre månaderna. Prognosen visar att behovet kommer att öka framöver.

– Sverigedemokraterna i Hässleholm tycker att det är både dumt och orimligt att ha ett boende som står tomt när vi ser detta behov samt skickar våra äldre utanför kommunens gränser bort från sina anhöriga och trygga plats, skriver oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) tillsammans med partikamraterna Susanne Lottsfeldt, andre vice ordförande i omsorgsnämnden, och Ulf Berggren, andre vice ordförande i tekniska nämnden.

Hanna Nilsson säger att senast hon tittade på siffrorna köpte kommunen 60 platser på privata boenden.

– Vi vill att de äldre ska hamna först och främst i vår egen kommun. Hur det ska lösas får vara utifrån upphandling, säger Hanna Nilsson.

Vardaga är inte med i det ramavtal för privata äldreboendeplatser som kommunen redan upphandlat. Det är dock möjligt att upphandla ytterligare platser.

– Vi är väldigt tydliga i SD med att vi vill ha hem de äldre, både för deras skull och för deras anhöriga, säger Hanna Nilsson.

Men Hanna Nilsson, som till den 22 maj var kommunstyrelsens ordförande, säger till Frilagt att SD framförallt oroar sig för kommunens låneskuld. Enligt budgeten, som sattes av SD, M och KD, kommer den under 2023 att öka från 1,3 miljarder kronor till 1,4 miljarder kronor om bolagen inte räknas in. 2025 väntas den uppgå till cirka 1,7 miljarder. Inklusive bolagen var låneskulden i slutet på 2022 hela 3,25 miljarder.

Hanna Nilsson (SD) anser att Moderaterna inte varit ärliga.
Hanna Nilsson (SD) är bekymrad över kommunens låneskuld och vill därför inte att kommunen ska köpa något privat äldreboende.. Foto: Urban Önell

Att köpa ett äldreboende skulle öka låneskulden betydligt.

– Kommunen ska bygga ridhus och badhus. Vi var positiva till att låta privata bygga förskolor men nu ska de göra det också. Ju högre låneskuld vi får desto dyrare blir det för driften, säger Hanna Nilsson.

SD uppmanar i pressmeddelandet S och M att ta kontakt med Vardaga för att förutsättningslöst diskutera en framtida driftsform för Villa Danspalatset. Däremot är det inte aktuellt för SD att införa LOV, lagen om valfrihetssystem, som skulle innebära att de äldre fritt fick välja boende.

– Vi i SD kommer aldrig öppna upp för LOV:en i Hässleholms kommun men gör gärna undantag och upphandlar enligt LOU, det måste vara behovet som styr, inte ideologi, skriver de.

Hanna Nilsson förklarar att de inte vill ha ett system där vilket boende som helst kan anmäla att de har platser som de äldre kan välja emellan.

– Vi vill att vi i första hand ska ha kommunens äldreboenden. När vi ser att det finns behov kan vi köpa platser, men inte så att vi själva inte har någon som helst kontroll, säger hon.

Alternativen är därför antingen att kommunen hyr hela boendet för att driva det i egen regi eller låter Vardaga driva det och köper ett bestämt antal platser eller platser efter behov.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-30 Kommunen förhandlar om ett privat äldreboende till på Björksäter

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se