torsjö live vers2

Snart Torsjö Live: Festivalgeneralen tror på nytt publikrekord

Snart Torsjö Live: Festivalgeneralen tror på nytt publikrekord

På fredag är det dags för musikfestival utanför Tyringe igen. Torsjö Lives festivalgeneral Mats Gunnarsson tror att publikrekordet från i fjol på 12 000 personer kan överträffas i år.

– Folk tycker att det är roligt och kommer nog tillbaka, säger han på telefon i en paus från torsdagseftermiddagens intensiva förberedelser.

Bilden visar festivalgeneralen Mats Gunnarsson.
Festivalgeneralen Mats Gunnarsson var glad när det vid förra årets festival stod klart att biljetterna för första gången var slutsålda. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mats Gunnarsson beskriver ett organiserat kaos på festivalområdet där scener, teknik med mera ska byggas upp.

– Det är som värst nu, men jag känner ändå ett ganska stort lugn. Det är åttonde året. I fjol var det första gången på tre år på grund av pandemin. I år sitter mycket i organisationen. Men det blir alltid mycket de tre sista dagarna, säger han.

Förra året antog arrangörerna att rekordförsäljningen berodde på att många längtade efter festivaler efter pandemin. Men det ser alltså ut att gå lika bra i år, trots begynnande lågkonjukntur.

– När folk firar semester hemma passar det kanske bra med en festival, säger Mats Gunnarsson.

Det blev publikrekord när Torsjö Live kom tillbaka efter två års pandemiuppehåll. Foto: Jonathan Önell
Det blev publikrekord när Torsjö Live kom tillbaka 2022 efter två års pandemiuppehåll. Foto: Jonathan Önell

Biljettförsäljningen visar redan att cirka 12 000 personer kommer att vara på plats under de två dagarna festivalen pågår. Mats Gunnarsson förklarar att det inte blir riktigt rättvisande att räkna sålda biljetter, dels för att man då måste skilja på en- och tvådagarsbiljetter och dels för att många volontärer är på plats utan biljett.

– Det är jämförbart med i fjol. Men jag tror att vi kommer att passera det. Vi säljer en del biljetter på plats också, säger han.

Det finns biljetter kvar och enligt Mats Gunnarsson kan man lätt få in 13 000 eller 14 000 personer. Men fler kommer det nog inte att bli.

– Det är en fråga om upplevelse och arrangemang också, säger han.

Polistillstånd behövs egentligen inte eftersom han och vice festivalgeneralen Jonas Johansson med familjer äger marken. Men de tycker att polisen måste vara involverad i ett så stort arrangemang.

Festivalen är rustad för att ta emot rekordmånga besökare i år. Det finns fler och bättre toaletter, vakuumtoaletter som bara tar en halv liter vatten per spolning istället för det mer vanliga fem liter. Campingen är större och försäljningsställena för mat är fler. Liksom förra året är det också tillåtet att ta med egen matsäck.

Väderprognoserna är osäkra, men det bekymrar inte Mats Gunnarsson särskilt mycket.

– Det du inte kan påverka ska du inte bry dig om. Det kan nog bli regn, men inga stora mängder och 20-22 grader varmt, egentligen ett väldigt bra festivalväder, säger han.

Berit Önell

Program och mer information finns på Torsjö Lives hemsida.

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se