torsjö live vers2

Sjukhusen klandras för Peters död – nekades ordentlig vård på grund av funktionsnedsättning

Sjukhusen klandras för Peters död – nekades ordentlig vård på grund av funktionsnedsättning

Peter Lindhe hade feber, svullna ben och andnöd. Trots upprepade besök på akutmottagningarna i Hässleholm och Kristianstad och att symptomen bara blev värre fortsatte personalen att skicka hem honom. Han fick inte så mycket som ett covidtest och till slut dukade hans kropp under av lunginflammation och covid. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar att akutmottagningarna gav bristfällig vård, såväl som ett samband mellan detta och att Peter led av svår funktionsnedsättning.

Peter Lindhe behövde aldrig uppsöka sjukvård under de 42 år han bodde i familjehemmet i Ynglingarum utanför Sösdala. Men när han väl gjorde det fick han inte den vård han hade rätt till, och betalade med sitt liv.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– IVO konstaterar att värdena var avvikande och allvarliga med tanke på patientens låga syresättning och höga andningsfrekvens, skriver inspektionen.

Akutmottagningarna i Hässleholm och Kristianstad har brustit i sitt ansvar att ge Peter ”god och säker vård”, enligt IVO. Foto: Urban Önell

Peter, som blev 61 år gammal, var på grund av sitt medfödda funktionshinder snarare på en fyraårings nivå, och kunde inte hävda sin rätt gentemot sjukvården.

Det kunde och gjorde däremot hans familjehemsföräldrar, Boel och Gert-Åke Åberg, som begärde både covidtest och inneliggande vård med respirator. Ändå nekades Peter detta med hänvisning till hans handikapp, oavsett familjehemsföräldrarnas protester. Läkarna drog slutsatsen att han inte ville medverka i vården.

– Om han hade legat nedsövd i respirator hade han inte kunnat protestera, sa Boel Åberg till Frilagt efter händelsen.

IVO konstaterar att sjukvården ”inte i tillräcklig grad fört en dialog med patientens vårdnadshavare” och att besvärliga funktionshinder inte utgör en ursäkt att neka patienter fullgod vård.

– IVO är medveten om att patienter med speciella behov utgör utmaningar för sjukvården och vårdpersonalen, men konstaterar att alla patienter har rätt till en god och säker vård enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver inspektionen.

Även andra brister i hanteringen bidrog till Peters död. Han skulle ha fått en akut lungröntgen, men familjehemsföräldrarna informerades inte, och läkaren i Hässleholm missade remissen från Kristianstad, så den fick skjutas upp till nästa dag, dagen då Peter dog. Enligt läkare var han då på bättringsvägen.

I slutändan var det familjehemsföräldrarna som fick försöka rädda Peter med hjärt- och lungräddning när han kollapsade i deras hem. Men vid det laget var alla ansträngningar förgäves.

Peter tyckte mycket om djur. Foto: Privat

Boel Åberg ser IVO:s beslut som en viss upprättelse för Peter.

– Det känns bra. Det är ett solklart fall enligt IVO. Sjukvårdens försumlighet har gjort att han dött. Han har inte fått den behandling han skulle ha fått, han behövde ju läggas in och få syrgas eller respirator, säger hon.

– Nu har de i alla fall blivit tillsagda ordentligt.

Jonathan Önell
Berit Önell

Läs mer:
2023-01-24 Peter dog efter flera missar i sjukvården
2023-03-16 IVO utreder sjukvårdens ansvar för Peters död

Peter älskade att vara med och köra in hö och delta i andra sysslor på gården. Foto: Privat
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se