torsjö live

Anställd avstängd efter fejkat bygglov

Anställd avstängd efter fejkat bygglov

En anställd på Hässleholms kommuns bygglovsavdelning har tillfälligt stängts av från sin tjänst. Anledningen är det fejkade bygglovet till Sparbanken Göinge i Vinslöv, vilket Frilagt var först med att avslöja.

Katarina Finyak, som för närvarande upprätthåller stadsbyggnadskontorets båda chefstjänster och dessutom vikarierar som förvaltningschef, lämnar inte ut beslutet till Frilagt förrän vi meddelar att vi vet att kommunjurist Magnus Gjerstad sagt åt henne att göra det. Trots att han uttryckligen sagt att även namnet på den anställda är offentligt maskas det.

Bilden visar en illustration av utbyggnaden.
Bygglovet för utbyggnaden av bankhuset i Vinslöv var fejkat. Illustration ur bygglovshandlingarna

Avstängningen ska enligt beslutet gälla till den 29 augusti, men kan förlängas om det behövs för att utredningen om det som hänt ska bli klar och arbetsgivaren ta ställning till eventuell påföljd och polisanmälan. Den anställda har lön under avstängningstiden. Beslutet fattades i fredags och gäller sedan i måndags.

Katarina Finyak
Katarina Finyak, bygglovschef samt vikarierande planchef och förvaltningschef. Foto: Urban Önell

Frilagt ber vid tiotiden på torsdagsförmiddagen Katarina Finyak att ringa upp angående ärendet med banken i Vinslöv. Hon har tidigare enbart svarat på mejl och vi har fler frågor. Men hon ringer inte tillbaka, trots flera påminnelser och trots att hon tidigare i veckan talat med Norra Skåne om saken.

Till Norra Skåne sa hon att kommunen förmodligen kommer att göra en polisanmälan, men förklarar inte varför det inte varit självklart att redan polisanmäla. Hon berättar där också att kommunen upptäckte händelsen för två-tre veckor sedan.

– Vi hade uppmärksammat att det pågick en byggnation på bankens område och ordnade ett möte med dem. Då presenterade de det här bygglovsbeskedet, säger Katarina Finyak till Norra Skåne.

Hon förutsätter ändå att banken inte är inblandad i förfalskningen.

– Vi betraktar inte det dokumentet som ett giltigt beslut men det kunde ju inte banken veta.

– De har handlat i god tro så det är inget vi kommer att klandra dem för, säger hon till Norra Skåne.

Hon förklarar där också att dokumentet har ett förfalskat beslutsnummer och att det inte finns inlagt i ärendehanteringssystemet.

Dessa uppgifter stämmer inte med vad hon och miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Bo Persson (M) tidigare uppgett. Ett extra sammanträde hölls under förra veckan för att det tidigare beslutet inte varit “korrekt”, ärendehandläggningen hade “påbörjats men inte avslutats” och banken hade beställt byggmaterial men inte börjat bygga trots att byggnationen varit synlig för alla som passerat i mer än två månader.

Frilagt har förgäves begärt ut det förfalskade bygglovet. Det bör vara en offentlig handling eftersom det expedierades genom att det lämnades till banken.

Bilden visar Magnus Gjerstad.
Kommunjurist Magnus Gjerstad. Foto: Lotta Persson

Disciplinpåföljder är också enligt offentlighets- och sekretesslagen alltid offentliga. Katarina Finyak hävdar att avstängningen inte är en disciplinär åtgärd enligt kollektivavtalet, vilket inte är relavant för frågan om offentlighet. Frilagt påpekar förgäves detta. Handlingen lämnas inte ens ut när Magnus Gjerstad tittat på ärendet och gjort bedömningen att den inte omfattas av sekretess.

– Jag har sagt att den ska lämnas ut, säger han till Frilagt strax före klockan fyra på torsdagseftermiddagen.

Efter att vi meddelat detta via mejl till Katarina Finyak mejlar hon handlingen. Men namnet är maskat, trots att det enligt lagen också är offentligt. Frilagt påpekar det i ett mejl till Magnus Gjerstad.

– Ja, jag har sagt till om det, svarar han.

Vi meddelar även det till Katarina Finyak, men får inte ut handlingen i sin helhet under torsdagen.

Berit Önell

Läs mer:

2023-07-31 Misstänkt förfalskning bakom bankens bygglov

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se