Gruppen-3a-328x120

Fortsätt drömma!

Fortsätt drömma!

Urban Önell
Urban Önell

KRÖNIKA. Hur snurrigt kan det inte bli i drömmarnas värld? När jag sover brukar jag likafullt vara helt med på att det är verkligt. Ända till dess jag vaknar och det visar sig vara självbedrägeri. Då vill jag i regel bara säga tack och adjö.

Å andra sidan finns det ju drömmar som jag verkligen önskar kunde förverkligas! ”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut. Jag drömde det var fred på jord och alla krig var slut.” Det sjöng Cornelis Vreeswijk en gång i tiden.

Visionen om en värld utan krig är fullständigt orealistisk och naiv, utbrister nog många av oss. En del kanske till och med skulle säga att det är farligt att ens hoppas på att en sådan utopi ska kunna förverkligas. Är det inte i själva verket en fälla som slår igen om vi lockas in i den?

Men tanken på att cynism skulle lamslå oss och krossa alla drömmar om en bättre värld skrämmer mig mer än naiva förhoppningar. Om vi helt förlorar tron på att det goda kan besegra det onda – var hamnar vi då? Finns det då någon plats kvar för humanism, för sann kärlek, för omsorg om svaga och behövande?

Nej, skulle vi gå i cynismens fälla – då har den värsta av alla fällor slagit igen. Om alla goda ideal och värderingar skrotas tar djungelns lag över. Den starke kan då ohämmat utnyttja den svage, egennyttan kommer att gå före allmännyttan. I den kamp som då utbryter blir alla medel tillåtna i kampen människor emellan. Lagar kommer att bli betydelselösa, samhället lär inte bara korrumperas, det lär falla samman som ett korthus.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Jag har oerhört svårt att acceptera allt elände på jorden. I synnerhet allt det som vi människor själva ställer till med. Det finns hur många exempel som helst, det handlar inte bara om maktfullkomliga despoter som skickar oskyldiga ungdomar ut i krig för att riskera liv och lem. På närmare håll kan det handla om vänner som sviker när vi behöver dem som mest, hycklare som är mer intresserade av skydda sig själva, sin karriär och att hålla sig väl med korrupta makthavare eller chefer.

Men du och jag får trots livets motgångar inte bli bittra eller förlora hoppet, inte förlora tron på det goda. Ja, jag föredrar att vara en drömmare och en idealist. Även om det inte alltid är så lätt. Men det var tufft även för de människor som en gång i tiden byggde vårt välstånd, för det innebar hårt arbete. Jag ser upp till dem för att de var sanna idealister. Vi har fått förmånen att njuta frukten av deras ansträngningar.

Jag är övertygad om att du och jag behöver visioner inför framtiden. Inte bara för vårt privatliv utan för det gemensamma, vårt samhälle. Låt därför ingen ta dina goda drömmar ifrån dig! Vi behöver ju veta vilka mål vi vill nå, vart vi vill driva utvecklingen och arbeta för att bygga en bättre värld.

Urban Önell

Fotnot:

Ed McCurdy skrev musiken och den ursprungliga sångtexten till I natt jag drömde redan 1950. Den går att lyssna på här: https://www.youtube.com/watch?v=Nc5hxqNdqKo

Cornelis Vreeswijk skrev den svenska texten. Hans version finns här: https://www.youtube.com/watch?v=oUKn5QMaKbI

Den blev också en stor hit med Hep Stars: https://www.youtube.com/watch?v=fmx2wrKkTVw

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se