torsjö live vers2

Väktare kvar på skolan på måndag förmiddag

Väktare kvar på skolan på måndag förmiddag

Jacobsskolan i Hässleholm kommer att ha väktare på plats även på måndag förmiddag med anledning av mordförsöket på skolans parkeringsplats på onsdagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar jacobsskolans parkering där mordförsöket tros ha skett.
Mordförsöket inträffade på Jacobsskolans parkeringsplats. Foto: Jonathan Önell

Det tidigare beslutet om väktare gällde torsdag och fredag. På fredagen beslöt skolledning och skolförvaltning att förlänga till och med måndag förmiddag.

Niklas Persson, barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.
Niklas Persson, skolchef och barn- och utbildningschef i Hässleholms kommun.

– Vi kommer att följa upp situationen på måndag, säger skolchef Niklas Persson.

Enligt Niklas Persson föranleds väktarnas närvaro inte av någon hotbild mot elever eller personal på skolan. Han har fått rapport om att det varit lugnt på skolan under fredagen.

– Vi tar det säkra före det osäkra. Det blir oroligt på skolan efter en sådan händelse. Väktarna har en lugnande effekt. Det blir så obehagligt när något händer så nära. Tidigare läste man bara om sånt här i tidningen, nu händer det i Hässleholm och på en skola där alla ska vara trygga. Det blir mycket känslor och oro, säger han.

Han konstaterar att polisen är ganska förtegen om händelsen och de inblandade. Han förutsätter att den misstänkte mannen i 18-årsåldern inte är elev på skolan.

– Men det finns nog en koppling till skolan, säger han.

Niklas Persson hoppas att skolan ska kunna få mer information från polisen i framtiden. Han har just sett att regeringen beslutat om tilläggsdirektiv till en utredning om skolsäkerhet. Avsikten är att ge bättre möjligheter för skola, socialtjänst och brottsförebyggande myndigehter att utbyta information i brottsförebyggande syfte. Därmed ska samhället i tidigare skede kunna upptäcka barn och unga i behov av stöd och insatser för att inte dras in i kriminalitet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-08-16 16-årig pojke till sjukhus efter mordförsök vid skola

2023-08-17 Skadade 16-åringen var inte i skolan – väktare på plats

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se