torsjö live vers2

Hanna Nilsson (SD) slipper åtal för ordningsvaktväst

Hanna Nilsson (SD) slipper åtal för ordningsvaktväst

Polisen har lagt ned förundersökningen mot kommunalrådet Hanna Nilsson (SD) för att hon bar ordningsvaktväst utan att ha rätt till det när hon dirigerade trafik på bilutställningen Power Meet i Hässleholm i maj.

– Min bedömning är att hon inte agerat i någon form av myndighetsutövning, säger polisens förundersökningsledare Johan Claesson som beslöt att lägga ned ärendet den 16 augusti.

Polisen upprättade själv en anmälan om föregivande av allmän ställning efter att Hanna Nilsson poserat i den gula västen med texten “ordningsvakt” på sociala medier, något som Frilagt också rapporterade om. Brottet innebär att någon obehörigen utger sig för att “utöva myndighet”, exempelvis som ordningsvakt eller polis. Det kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader, vid grovt brott upp till två år.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Flera bilder med västen visas offentligt på Hanna Nilssons Facebooksida.
Flera bilder med västen visades offentligt på Hanna Nilssons Facebooksida.

Nu är Johan Claesson färdig med sin utredning och bedömer att inget brott är begånget. Motiveringen i beslutet lyder: “Det saknas anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Johan Claesson berättar att han tittat rätt mycket på andra rättsfall. Han hänvisar bland annat till ett fall där en person frikändes i domstol efter att ha kört en bil som liknade en polisbil. Det bedömdes inte som föregivande av allmän ställning eftersom bilen inte användes vid myndighetsutövning.

– Möjligen kan den ha förhindrat att myndighetsutövning skedde, om folk trodde att det var så. Men en polisbil som visar upp sig är inte myndighetsutövning och därav var det inte brottsligt, förklarar Johan Claesson.

Han har också förhört Hanna Nilsson och bedömer att hon inte haft något uppsåt att utge sig för att vara ordningsvakt.

– Det krävs ett uppsåt, att man förstått eller haft insikt i det.

Hon dirigerade väl trafik?

– Det var på en parkeringsplats, det tittade jag lite på också, säger Johan Claesson.

Hans slutsats är dessutom att Hanna Nilsson inte känt till att det är olagligt för den som inte är förordnad ordningsvakt att använda en sådan väst.

Måste man inte känna till lagen?

– Jo. Men hon har inte haft avsikt att använda västen, inte tänkt att den skulle ha gett henne något extra, säger Johan Claesson som är övertygad om att ingen åklagare skulle vilja gå vidare med ärendet.

Berit Önell

Läs mer:

2023-05-28 Polisanmäls: Hanna Nilsson (SD) uppträdde som ordningsvakt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se