Gruppen-3a-328x120

Första spadtaget för badhuset på tisdag

Första spadtaget för badhuset på tisdag

Redan på tisdag sätts spaden i marken för det nya badhuset i Hässleholm. Om drygt två år ska Österåsbadet öppna för allmänheten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Förhoppningen är att hässleholmarna ska kunna ta ett julabad där 2025, säger kommunens projektledare Mats Olsson till Frilagt.

Bilden visar hur Österåsbadet kan komma att se ut från framsidan.
Så här kan entrésidan av Österåsbadet komma att se ut. Bild från kommunens projektinformation

Diskussionen om ett nytt badhus har pågått i minst 25 år. Nu är det dags att börja bygga, bara en dryg vecka efter kommunfullmäktiges beslut i måndags att skjuta till ytterligare 30 miljoner kronor. Pengarna ska täcka kostnadsökningarna så att man inte behöver dra ner på badhusets funktioner. Investeringen kommer därmed upp i 405 miljoner kronor. Om det verkligen stannar där är det ingen som vet.

Österåsbadet ska inrymma bland annat motions- och tävlingsbassäng, multibassänger med höj- och sänkbar botten, uppelvelsebad och relaxavdelning.

Så här kan Österåsbadet komma att se ut i sin helhet.
Så här kan badhuset komma att se ut i sin helhet. Bild från kommunens projektinformation

Det högtidliga första spadtaget tas vid en pressträff med ansvariga politiker: kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), kommunalrådet Lina Bengtsson (M) oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) och Stefan Larsson (M), ordförande i styrgruppen för badhuset. Från Peab deltar arbetschef Ola Stjernberg och projektchef Niclas Leonard. Även tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen och tekniska förvaltningen medverkar.

– Vi berättar om glädjen över att äntligen kunna sätta spaden i marken för det här viktiga projektet och om våra förhoppningar och förväntningar på ett nytt badhus, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Mats Olsson berättar att tanken är att schaktarbetena ska sätta igång under nästa vecka. Men först ska Peab sätta upp bodar och stängsla in arbetsområdet. Bodarna kommer att placeras där HIF:s klubbstsuga tidigare låg och avsikten är att medlemmar i Brukshundsklubben och andra föreningar ska kunna ta sig till sina aktiviteter som vanligt.

– Vi ska försöka hålla interngatan till konstgräsplanerna och hundklubben öppna. Om det inte händer något oförutsett, då får vi öppna bommen så att de kan komma in söderifrån, där man kör in till ridklubben och bågskytteklubben, säger Mats Olsson.

Målsättningen är att betongplattan ska vara gjuten till årsskiftet. Därefter monteras betongstommen och det första bjälklaget.

– Framåt sommaren kommer det att se ut som ett hus, säger Mats Olsson.

Någon gång på höstkanten 2025 väntas Österåsbadet stå färdigt och förhoppningen är alltså att öppna för allmänheten före jul det året.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se