torsjö live vers2

Konst på köpet i Gallerian

Konst på köpet i Gallerian

Kreativiteten i Hässleholms konstförening tycks inte ha några gränser. På lördag den 9 september inbjuder de till vernissage för en ny utställning i centrala stan, närmare bestämt i Gallerian. Här finns alltså en möjlighet att få konst på köpet, för den som har ett ärende i någon butik. Men vill man få ett verk med sig hem, krävs givetvis att man är beredd att betala för sig.

Ljuset i höstmörkret är utställningens tema. Inte mindre är 26 lokala förmågor bidrar med smakprov på alla tänkbara sorters tekniker och uttryckssätt.

Bilden visar Kerstin Ek Svantesson.
Kerstin Ek Svantesson är vice ordförande i konstföreningen, men hon passar också på att visa egna tavlor, akvareller med olivträd från Andalusien.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Till de mer originella av konstnärerna hör utan tvekan Otto Konstantin Ahola. Han arbetar med metall, trä och glas. Han förvandlar delar från skrotade mikrovågsugnar, cyklar, stötdämpare, med mera till fantasieggande konstverk.

– Av de delarna gör jag något helt nytt, berättar han. Svets, gasbrännare och vinkelslip är mina främsta arbetsverktyg.

En gigantisk insekt i metall är ett av de alster han visar upp. Den har delvis rörliga delar och dess öga har han hämtat från en gammal småbildskamera.

Bilden visar Otto Ahola och insekten som han visar.
Otto Ahola är en mästare på att skapa konst av det som annars skulle hamnat på soptippen.

Han hävdar att intresset för att plocka sönder saker och se hur de ser ut på insidan för att sedan skapa något nytt av det är något han haft med sig sedan han var liten. Nu går han också konstlinjen på Önnestads folkhögskola för att han är intresserad av att bredda sitt skapande.

Emma Berlins verk tar upp ett allmängiltigt ämne.

– Tavlorna jag visar här skildrar en kärlekshistoria, skulle man kunna säga.

Emma Berlin påminner om att kärleken kan vara lycklig, men ibland kan den, trots stora förhoppningar, rinna ut i sanden och sluta i besvikelse.

Bilden visar Emma Berlin och hennes konst.
Emma Berlin berättar att hon bearbetar sina känslor med hjälp av konsten.

Med sin konst har hon hittat ett sätt att bearbeta sina egna känslor, så att hon inte bara går och bär dem inom sig, i sina tankar.

– Jag håller på med konst varje dag, säger Emma Berlin. Ibland får jag frågan om jag kan leva på min konst – men det är snarare så att jag inte kan leva utan den.

Bilden visar William Nilsson vid sitt självporträtt.
– Är det likt? William Nilsson visar ett självporträtt där han kastar slägga.

Arne Forsell visar akvareller med Hässleholmsmotiv. Men han har också jobbat praktiskt med att fräscha upp i lokalen, delvis med hjälp av William Nilsson, en annan av föreningens medlemmar. Den före detta Hemtexbutiken har föreningen fått låna kostnadsfritt av Norén fastigheter.

– Det var tre dagars jobb, bara med att spackla igen gamla spikhål, säger Arne Forsell med ett leende.

Bilden visar en av Arne Forsells tavlor.
Arne Forsells akvareller har Hässleholmsmotiv. Visitkorten ligger i en kundvagn i miniatyr från Ullared.

Hässleholms konstförening startade 1990 och har ett 150-tal medlemmar. Den är öppen för alla intresserade, inte bara för aktiva konstnärer. Utställningsansvarig är Kerstin Ek Svantesson . Hon berättar att lokalen kommer att vara öppen på fredagar mellan 12 och 17, samt på lördagar mellan 10 och 14.

Text och foto: Urban Önell

Bilden visar ett av Yecenia Riveras konstverk.
Yecenia Rivera skildrar drömmen om paradiset, hoppet om ljus i mörkret.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se