torsjö live vers2

HeTS får årets kulturpris

HeTS får årets kulturpris

Hessleholms Teatersällskap, HeTS, får kommunens kulturpris. Motiveringen handlar främst om de dramatiserade stadsvandringar som på ett pedagogiskt sätt spridit kunskap om Hässleholms historia. Sångerskan Anna Renud får årets kulturstipendium och Linda Arvidsson, FC Hässleholm, tilldelas Hässleholms ledarstipendium 2023. Det berättar kommunen i ett pressmeddelande.

Bilden visar en scen ur föreställningen.
I år gav HeTS teatervandringar liv åt Hovdalas historia. Bland skådespelarna fanns Erika ”Bambi” Blad, Isak Evander och Sam Rönnlund. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kultur- och fritidsnämnden utsåg årets pristagare och stipendiater vid sitt sammanträde på torsdagen. Utmärkelserna delas ut på Hässleholms galakväll den 17 november.

– För sina betydande insatser för teaterlivet i Hässleholm, står det i motiveringen till att HeTS får årets kulturpris.

– Stadsvandringarna, som är mycket uppskattade, riktar sig till både stora och små. Föreningen bedriver, utöver ovan, amatörteater för alla åldrar och har genom åren satt upp flera högt skattade teateruppsättningar.

Kulturpriset är på 20 000 kronor.

Anna Renud får kulturstipendiet på 30 000 kronor för sitt lovande arbete inom musiken. Hon har bland annat producerat vinterkonserter på Hovdala slott, Barnallsångskalaset, Barnallsångsresan och Dansalong sommarskoj. Sedan 2020 är hon egenföretagare på heltid och sjunger vid dop, bröllop, begravningar, gudstjänster och konserter. I höst har hon börjat studera på Mountview i London och deras program MA Performance – Musical theatre.

Bilden visar Anna Renud och Vanessa Sundblad.
Anna Renud, till vänster, får kulturstipendiet för sitt både mångåriga och lovande arbete inom sång och musik. På bilden tillsammans med Vanessa Sundblad på Hässleholms stadsfest 2019. Även Vanessa hade sökt kulturstipendiet och var dessutom nominerad till kulturpriset. Foto: Urban Önell

Ledarstipendiaten Linda Arvidsson beskrivs i motiveringen som definitionen av en eldsjäl. Hon brinner för att utveckla flick- och damfotbollen i Hässleholm. I 15 år har hon varit en av de drivande när dam- och flickfotbollen bröt sig ur Hässleholms IF och IFK för att bilda en egen förening bara för tjejer.

– Genom sitt engagemang är hon en fin förebild och en drivande kraft för FC Hässleholm. För sin inspirerande roll inom flick- och damfotbollen tilldelas Linda Arvidsson Hässleholms ledarstipendium 2023.

Stipendiet består av en summa på 20 000 kronor, varav 15 000 kronor går till stipendiaten personligen och 5 000 kronor går till föreningen.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se