torsjö live vers2

Jägare sköt ihjäl häst – grannen utsatt för livsfara

Jägare sköt ihjäl häst – grannen utsatt för livsfara

Jägaren som siktade mot en räv och sköt ihjäl en häst i Vankiva för två år sedan åtalas nu för framkallande av fara för annan. Anledningen är att även grannkvinnan utsattes för livsfara eftersom hon i skottögonblicket stod precis innanför sitt köksfönster som låg i skjutriktningen. Det visar en avancerad rekonstruktion av skjutningen.

Den tragiska händelsen, som Frilagt var först med att berätta om, inträffade på söndagsmorgonen den 31 oktober 2021. Skytten, en 28-årig man, var på plats för att ta reda på om det fanns vildsvin inför senare jakt på marken som han arrenderade. Men när han fick syn på en räv valde han att skjuta på 150 meters håll, trots närheten till flera bostadshus och att det gick hästar i hagen bakom den plats där räven ska ha befunnit sig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar en modell med kulans väg mot hästen.
En modell för kulans möjliga väg togs fram i rekonstruktionen. Illustration ur förundersökningen

Kulan missade räven och träffade hästen i halsen. Jägaren hävdade först att stoet hade träffats av en rikoschett, men det var inte sannolikt på grund av skottskadans utseende. Istället förklarade han sedan att hästen måste ha varit dold bakom ett buskage. Grannen befann sig i sitt kök bakom hästen i jägarens skjutriktning och utsattes för livsfara eller fara för svår kroppsskada.

Om skottet träffat fönstret utan att ha träffat något annat på vägen hade det varit direkt livsfarligt, enligt den specialist på skjutincidentrekonstruktion som utförde testet i laboratoriemiljö på Nationellt forensiskt centrum i Linköping. Det visade att anslagsenergin var större än hos polisens tjänstepistol. Skottet kunde tränga igenom 31 cm ballistisk gelatin, motsvarande människans vävnad, och därefter flyga 15 meter genom luften, studsa mot en trävägg och landa fem meter framför väggen.

Bilden visar hur skotthålet i fönstret hade kunnat se ut.
Rekonstruktionen visade vilken effekt skottet hade haft om det träffat köksfönstret. Resultatet: Grannkvinnan utsattes för livsfara. Foto ur förundersökningen

Jägaren var ångerfull när han förstod att han skjutit en häst. Han sprang hem till hästägarens familj, berättade vad som hänt, ringde polisen och försökte sedan hjälpa till att stoppa hästens blödning. Men det var förgäves, hästen dog efter en kort stund.

Hästägaren har inga ersättningsanspråk i den kommande rättegången eftersom man redan kommit överens med jägaren om ekonomisk ersättning.

I början av utredningen var brottsrubriceringen brott mot jaktlagen och det är fortfarande åklagarens andrahandsyrkande.

Berit Önell

Läs mer:

2021-10-31 Jägare sköt ihjäl häst i hage i Vankiva

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se