torsjö live vers2

Neddragningar för studieförbund värre än väntat

Neddragningar för studieförbund värre än väntat

INSÄNDARE. Så har då regeringens budget lagts på riksdagens bord. Från folkbildningen befarade vi kännbara neddragningar efter den kampanj mot studieförbunden som drivits under flera år. Men det blev mycket värre än vi trott i våra värsta gissningar.

I statsbudgeten handlar det om struntsummor, för studieförbunden en tredjedel av det totala statsbidraget. Första året dras statsbidraget ner med 250 miljoner kronor, för att 2026 ha minskat med 500 miljoner. Som jämförelse kan man ta skattesänkningen av diesel, som vid pump handlar om några ören, men som i budgeten ger ett minus på mer än 5 miljarder. Höjningen av gränsen för RUT-avdrag (att på skattebetalarnas bekostnad få hemmet städat och gardinerna upphängda, eller till och med att få drinkarna blandade vid sommarhuset i Spanien) kostar också flera miljarder.

Attacken mot studieförbunden handlar alltså inte om att ”pengarna räcker inte till allt man vill”. Detta är en gemen och elak åtgärd riktad mot dem som gör det möjligt för föreningar att låna lokaler och bättra på sina kunskaper om hur föreningen ska skötas väl. Mot tanken på att Osbybor ska få föreläsningar om musicals och opera av den fantastiska Lasse Walldoff. Att man i Broby ska kunna se lokalhistoriska filmer eller i Knislinge lära sig att använda digitala tjänster som bank-ID och att köpa bussbiljett i telefonen. Och att i Hässleholm få glädjen av att sjunga i kör eller spela musik, trots sitt behov av kommunens omsorgsverksamhet. Att i Kristianstad som gymnasieelev få träffa äldre genom Generationsmötet eller att på Gamlegården få lära sig biodling och att ta hand om honungen, samtidigt som man lär känna sina grannar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Att denna attack mot Folkrörelsesverige, det som bygger vår demokrati, är ett viktigt mål för SD förvånar mig inte. Men att Liberalerna säljer ut sin själ för att få sitta vid maktens grytor och kvittera ut fina arvoden gör mig väldigt besviken. Vad var det du sa Agneta Olsson Enochsson (L), om beslutet att dra in stödet till studieförbunden i Hässleholm: ”Jag älskar folkbildningen men om plånboken skulle räcka var vi tvungna att plocka bort något. Men det tog ända in i själen såklart”. (Ur Kristianstadsbladet 28 jan 2020). Ni sådde vind och skördar nu storm. Har du och övriga liberaler i kommunfullmäktige och riksdag vett att skämmas?

Kjell Arvedson, v ordf ABF Skåne Nordost

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se