torsjö live vers2

Kommunalråd lovar pengar till fritidsgård i kulturhuset

Kommunalråd lovar pengar till fritidsgård i kulturhuset

Något beslut har inte fattats, men kommunalråden Lena Wallentheim (S) och Lina Bengtsson (M) har lovat att se till att det finns pengar till den nya fritidsgården i kulturhuset i höst och att prioritera det i nästa års budget. De vet inte hur mycket det blir nästa år. I höst behövs 120 000 kronor.

– Vi vet att vi har majoritet, säger Lina Bengtsson och betonar att kommunledningen fått påstötningar även från polisen om att det är viktigt med en mötesplats för unga i centrum.

Ungdomsverksamhet av det här slaget i kulturhuset har efterfrågats länge. Men nu anses behovet akut, när unga flickor enligt kultur- och fritidschef Anders Rosengren far illa och kriminella gäng försöker värva ungdomar i staden och även inne på kulturhuset. Oron ökade också när den tillfälliga mötesplatsen, som ersatte Markan under renoveringen, stängde för sommaren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Mötesplatsen för unga öppnar idag i det tidigare kaféet där Markan var inhyst under renoveringen. Foto: Lotta Persson

Kultur- och fritidsnämnden har äskat 120 000 kronor från kommunstyrelsen för att klara höstens verksamhet på den nya mötesplatsen som öppnar idag, måndag. Enligt Lina Bengtsson ska beslut fattas på kommunstyrelsens arbetsutskott vid nästa sammanträde,den 25 oktober. Beloppet är inte så stort att det behöver behandlas i kommunstyrelsen.

Resurser till höstens öppethållande tas delvis från fritidsgården i Sösdala som är tillfälligt stängd. Nästa år kommer det sannolikt att kosta mer.

– Vi håller som bäst på att titta på den uträkningen men den är inte klar, skriver Anders Rosengren i ett mejl till Frilagt.

Han berättar att förvaltningen lovat politikerna besked i slutet på denna vecka. De ska sedan ta med ärendet i budgetberedningen för nästa års budget.

Kommunalråden är alltså säkra på att få igenom önskemålet.

– Det är ingen som motsätter sig detta. Vi har sagt att vi är positiva. De problem som finns gör det jätteviktigt att komma igång, säger Lina Bengtsson.

– Det är många instanser som påpekat att det skulle kunna göra stor skillnad. Vi ser behovet och det är något som vi verkligen ska prioritera.

Bilden visar Lina Bengtsson.
– Det är något som vi verkligen ska prioritera, säger kommunalrådet Lina Bengtsson (M). Foto:Urban Önell

Frågan har redan tagits upp i de styrande partierna S och M.

– Vi är helt överens om att det är en prioriterad fråga. Men jag tror egentligen inte att något parti är emot, säger Lina Bengtsson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se