Gruppen-3a-328x120

Sann journalistik är ofta obekväm

Sann journalistik är ofta obekväm

Urban Önell
Urban Önell

KRÖNIKA. Politikerna i Hässleholms kommunfullmäktige beviljade sig själva höjda partibidrag med 8,7 procent vid sitt senaste sammanträde. Det är egentligen bara en kompensation för inflationen. Något som tyvärr inte vanliga löntagare kan räkna med att få i år. Men den här höjningen av partibidragen innebär väl att politikerna mangrant betalar in sina frivilliga prenumerationer på Frilagt – med en justering uppåt på 8,7 procent? Jag är nämligen helt övertygad om att så gott som samtliga politiker läser Frilagts artiklar.

Oberoende journalistik är livsviktig i en demokrati. För makthavare kan den dessutom vara snudd på livsfarlig, om de trotsar lagens gränser eller agerar moraliskt tvivelaktigt. På lång sikt är pressfriheten till stor nytta. Det gäller både för politiska partier och medborgare, eftersom granskningar av makthavarna hjälper oss att skilja agnarna från vetet.

Vi på Frilagts redaktion måste ständigt påminna våra läsare om behovet av ekonomiskt stöd. Än så länge har vi rekommenderat 50 kronor i månaden per person. Det är dessvärre bara en liten del av våra läsare som betalar regelbundet. Ärligt talat tycker jag att våra kommunpolitiker borde vara föredömen som bidragsgivare.

Frilagt är ett av Hässleholms många små företag. Kommunens bemötande av företagare fick uselt betyg i en nyligen gjord undersökning. Trist. Det är dessvärre inte ovanligt att både politiker och tjänstemän blir besvärade när Frilagt söker dem. Ibland upplever vi att attityden är: ”Trassla inte till det genom att komma dragande med fakta”. Det medborgarna inte vet om – det har de väl inte ont av? Ja, och även om det vi hittat på kostar pengar för skattebetalarna – så drabbar det väl ingen fattig?

Då makthavare inte vill prata med Frilagt eller svarar på mail för att slippa följdfrågor, anar i alla fall jag ugglor i mossen. Den som har makt över andra måste alltid kunna försvara sina beslut och kunna förklara på vilken grund de är fattade. Så vad är ni rädda för? Varför kan ni inte spela med öppna kort?

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ärligt talat är det ett sundhetstecken att journalistik förmår irritera makthavare. Där motsatsen är fallet, att media proklamerar att allt står väl till, tvivlar jag starkt på att det finns någon demokrati överhuvudtaget. Det är pressfrihet av kinesisk typ. Så jag utgår ifrån att även makthavare som ogillar vad som kommer fram i artiklarna betalar priset för att bli granskade av Frilagt.

Våra bilar ska kontrollbesiktigas en gång om året så att det säkerställs att de inte är trafikfarliga. På samma sätt måste makthavare kunna synas i sömmarna, och det professionellt. Därför kan journalister och makthavare inte vara kompisar. De måste upprätthålla en viss distans. Det var för att den rågången överträddes som det gick så snett på Norra Skåne 2014.

Den fria journalistiken, demokratin och medborgarna lever i symbios. Frilagt behöver allt stöd vi kan få och vi är tacksamma för alla som medverkar till att tidningen kan fortleva och arbeta vidare med sina granskningar. I vilken mån vi kan fortsätta med det beror till stora delar på allmänhetens stöd. Med ditt bidrag hjälper du oss att hålla demokratin levande. Tack för det!

Urban Önell

Om partistödet:
https://www.frilagt.se/2023/09/25/efter-lang-debatt-mp-far-partistod-trots-miss/

Om det som hände på Norra Skåne 2014 och varför Frilagt startade: https://gruppenforoberoendepress.wordpress.com/

”Trassla inte till det genom att komma dragande med fakta”. Citat av den amerikanske komikern Groucho Marx.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se