torsjö live vers2

Hovrätten friar en till från skjutning på Skolgatan

Hovrätten friar en till från skjutning på Skolgatan

Hovrätten friar ytterligare en av de åtalade för medhjälp till skjutningen på Skolgatan för ett år sedan då en ung man sköts i benet och fick livshotande skador. Tre får sina straff sänkta, men huvudmannen döms även för skotten som träffade en fasad till ett flerfamiljshus. Skadestånden till de två personer som blev beskjutna höjs med 50 000 kronor till drygt 385 000 kronor. Totalt fem personer döms i hovrätten.

Nio personer åtalades i målet, varav sex dömdes för olika grad av inblandning i mordförsök och grovt vapenbrott. Enligt både polis, åklagare och Hässleholms tingsrätt var skjutningen en del av den pågående våldsamma konflikten mellan två kriminella nätverk. Rättegången hölls av säkerhetsskäl i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Blodspåren efter skjutningen syntes på gatan utanför Kyrkskolan.
Blodspåren var tydliga på gatan utanför Kyrkskolan dagen efter mordförsöket. Foto: Jonathan Önell

Hovrätten ändrar nu delar av domen. Den då 16-årige pojke från Helsingborgstrakten som höll i automatvapnet, en AK-47, döms fortfarande till tre års sluten ungdomsvård. Men i domen innefattas förutom mordförsök i tre fall och grovt vapenbrott även framkallande av fara för annan i tre fall. Det gäller boende i lägenheter intill som kunde ha skadats allvarligt av rikoschetter som nu orsakade skador på fasaden.

Den då 17-årige pojke, också han från Helsingborgstrakten, som var med vid skottlossningen får sitt straff sänkt från fem års fängelse för medhjälp till försök till mord till sluten ungdomsvård i två år och sex månader. Anledningen är att hans roll enligt hovrätten var mer begränsad än vad tingsrätten bedömt.

Men en 16-åring som tingsrätten tingsrätten dömde till två års sluten ungdomsvård för medhjälp till mordförsök frias nu helt. Hovrätten anser att det fanns en alternativ outredd förklaring till att meddelandet “Nu nu nu” skickades från hans konto strax innan skotten föll. En släkting som befann sig i samma lägenhet på Skolgatan kan ha haft tillgång till kontona.

Två personer döms fortfarande för anstiftan. Den nu 24-årige man som pekats ut som ledare för det ena nätverket och hjärnan bakom mordförsöket får sitt straff sänkt från tolv års fängelse till elva år och sju månader.

– Tidsbestämt straff gemensamt för flera brott får inte överstiga 18 år, konstaterar hovrätten.

Den andre person som döms för anstiftan, en då 16-årig pojke från Helsingborgstrakten, befann sig natten för dådet på ett hotell i Åhus. Därifrån instruerade han 16-åringen som höll i vapnet.

Den femte personen döms fortfarande till fängelse för grovt vapenbrott efter att ha hanterat vapnet som användes vid mordförsöket.

Berit Önell

Läs mer:

2023-06-22 Sex dömda för skjutningen på Skolgatan

2023-07-18 Många överklaganden av domen för skjutningen på Skolgatan

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se