torsjö live vers2

Kommunen backar: Julbelysning även i de små byarna

Kommunen backar: Julbelysning även i de små byarna

Det blir både julgranar och julbelysning i de små byarna i Hässleholms kommun. Efter protesterna sa politikerna i tekniska nämndens arbetsutskott på torsdagen enhälligt nej till förslaget om nedsläckning.

– Jag har förstått att det är en fråga som berör människor, säger Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden.

Förslaget, som var Frilagt var först med att berätta om, var en följd av kommunens beslut att släcka ned alla kommunägda gatlyktor på Trafikverkets vägar. Därmed försvinner också elförsörjningen till julbelysningarna. Tjänstemannaförslaget blev att lösa det genom att helt enkelt slopa både julgranar och belysning i 16 byar.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Julbelysning bara i Hässleholm och de större tätorterna var ett dåligt förslag, tyckte politikerna efter allmänhetens protester och beslöt att lösa problemet. Foto: Lotta Persson

Men reaktionerna blev kraftiga när förslaget blev känt genom handlingarna inför sammanträdet i tekniska nämndens arbetsutskott. Tekniska nämndens ordförande Urban Widmark (M) verkar ha blivit tagen på sängen och gav på tisdagsmorgonen förvaltningen direktiv att försöka hitta andra lösningar före sammanträdet.

– Jag har fått ganska många mejl och telefonsamtal och folk har även kommit fram och pratat när jag varit ute på stan, säger han.

Lösningarna som presenterades innebär att elen till belysningen kan tas någon annanstans ifrån. I någon by kan eluttag monteras på lyktstolpar som finns kvar, i andra kan el lånas från en förskola eller pumpstation. Några nya fundament till granarna får tillverkas.

– I vissa fall kan man behöva flytta granen till något annat ställe i byn, förklarar Urban Widmark som lade ett så kallat ordförandeförslag om att ordna både julgranar och belysning i alla byarna.

Urban Widmark (M).
Urban Widmark (M), ordförande i tekniska nämnden. Foto: Urban Önell

Andre vice ordförande Ulf Berggren (SD) lade ett snarlikt förslag och förste vice ordförande Benny Peterson (S) instämde.

– Vi var helt överens alla tre, säger Urban Widmark.

Beslutet innebär en liten extra kostnad.

– Hur mycket kunde vi inte få uppgift om idag, men det blir inga större kostnader, säger Urban Widmark.

Var det inte onödigt att ta upp förslaget?

– Det viktiga är att vi kan lösa det, säger Urban Widmark.

Han förstår att invånarna gärna vill ha julgranar med belysning i sina byar.

– Det blir lite trevligare i vintermörket. Om vi kan sprida lite ljus och glädje är det väl investerade pengar, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2023-10-03 Julgranar kan släckas efter gatlyktorna

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se